понеділок, 22 червня 2009 09:51

Мер Києва став одним з найбагатших у світі

Автор: Фото: tabloid.pravda.com.ua
 

Мер Києва Леонід Черновецький - один з найбагатших градоначальників у Європі. Багато колег можуть позаздрити його автопарку та нерухомості, але є мери і багатші.

Київський мер отримує найскромнішу зарплатню - всього 2540. І, судячи з його декларації за минулий рік, від зарплатні мера він не відмовився, хоча і обіцяв працювати за символічну гривню.

А ось нью-йоркський колега Черновецького Майкл Блумберг аналогічну обіцянку дотримав - він отримує $1 на рік.

Воно й не дивно: Блумберг - найзаможніший мер у світі.

Його статки оцінюють в $16 млрд, і він займає 17 місце в списку мільярдерів, який щорічно складає журнал Forbes. Блумберг заснував свою компанію новин, яка зараз включає телеканал Bloomberg, агентство новин, радіо та інтернет-ресурси. У градоначальника Нью-Йорка є вілли на Бермудах, у Флориді, Колорадо і в Лондоні, а також два приватних літака.

Майно Леоніда Михайловича скромніше, але в той же час набагато розкішніше ніж у його європейських колег.

Наприклад, наш мер виглядає справжнім магнатом у порівнянні з мером Варшави Ханною Гроткевіч-Вальц. У неї є будинок в столиці Польщі - всього 200 "квадратів", квартира – "78 квадратів" і "Вольво XL 90" 2004 року випуску.

Тоді як Леонід Черновецький володіє земельними ділянками в с. Козин Обухівського району (1470 кв. м, там знаходиться його триповерховий будинок), маєтками у Житомирі та Кіровограді. Крім того, у нього є чотири машини: "Роллс-Ройс Фантом", "Мерседес" (кубик), "Мерседес S-600", а також ГАЗ-14 ("Чайка" Щербицького), гелікоптер і невеликий літак. Авіатранспорт в декларації не значиться, але Леонід Михайлович не так давно сам заявляв про свої покупки.

Бідніший нашого мера і його московський колега Юрій Лужков, хоча його офіційна зарплата в кілька разів більша, ніж у Черновецького - понад $9 тисяч. У його власності лише невеликий дачний будиночок (62 кв. м), четверта частина квартири в Москві, автомобіль ГАЗ 69-Е та Автоприцеп. Лужков взагалі опинився б справжнім бідним родичем, якби не його дружина Олена Батуріна, президент будівельної компанії "Інтеко". Її статки оцінюються в 900 млн. Мільярдер і чоловік її сестри - Володимир Євтушенко, голова Ради директорів ВАТ АФК "Система" (статки - 1,2 млрд). Сам же Лужков в декларації за минулий рік вказав лише 194 тис.

Найбільш заповзятливим мером у Європі, мабуть, можна назвати лондонського градоначальника Бориса Джонсона. Він сколотив свій статок в 900 тис. на написанні книг і статей. До того ж Джонсон прославився нестандартними вчинками. Ні, по стадіону він не бігав, як наш мер. Джонсон сів на велосипед, щоб перевірити, наскільки безпечні вулиці міста для велосипедистів. Правда, справа ледь не закінчилася трагедією - мера підрізала вантажівка. На щастя, обійшлося без жертв, а Джонсон пообіцяв більше уваги приділяти велодоріжкам.

За матеріалом Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Мер Києва став одним з найбагатших у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути