субота, 11 серпня 2007 15:22

МАГАТЕ завершило роботи на ядерних об"єктах КНДР

Інспектори Міжнародного агентства по атомній енергії (МАГАТЕ) завершили опечатання ядерних об"єктів КНДР і установку там обладнання для моніторингу.

Таким чином заходи першого етапу по денуклеаризації Корейського півострова можна вважати виконаними.

Інспектори до 9 серпня повністю завершили роботу на п"яти об"єктах в північнокорейському центрі ядерних досліджень Йонбен, де знаходиться зокрема єдиний реактор КНДР.

Зокрема, завершена установка камер стеження на всіх п"яти об"єктах: заводу з виробництва уранового палива, пятимегаватного експериментального реактора, заводу по регенерації використаних уранових стрижнів, а також двох недобудованих реакторів із запланованою потужністю 50 і 200 мегават. Всі вони були опечатані.

Група фахівців МАГАТЕ в кінці цього тижня має повернутися до Відня. На місці залишаться два інспектори-спостерігачі, які вже прибули в КНДР. Як очікується, групи по дві люди надалі змінюватимуть один одного раз в два тижні.

Протягом липня дві групи інспекторів МАГАТЕ працювали в Північній Кореї починаючи з середини місяця. Їм доручили підтвердити факт зупинки п"яти ядерних об"єктів, опечатати їх і встановити нове контрольне обладнання для спостереження.

Домовленості про це були досягнуті під час лютневого раунду шестисторонніх переговорів по денуклеаризації Корейського півострова. У обмін на поступки КНДР отримала 50 тисяч тонн мазуту для своїх теплових електростанцій.

Відповідно до домовленостей, заходи другого етапу передбачають надання Пхеньяном повного списку своїх ядерних об"єктів і виведення їх з ладу в обмін на ще 950 тисяч тонн мазуту, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ завершило роботи на ядерних об"єктах КНДР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути