середа, 02 червня 2010 13:51

Людський мозок розвинувся завдяки особливій дієті

Людський мозок розвинувся завдяки особливій дієті

Група вчених знайшла підтвердження гіпотезі про те, що ключову роль у еволюції людства могло зіграти м'ясо, яке з'явилося в раціоні первісної людини.

У дослідженні взяли участь антропологи з США, Англії, Південної Африки, Кенії і Австралії під керівництвом Джона Харріса з Рутгертского університету.

Вони вивчали археологічний пласт, віком понад 1,95 мільйонів років. І прийшли до висновку, що крокодили, черепахи, риби та інші "водні тварини" збагатили раціон наших пращурів білками і поліненасиченими органічними кислотами, які необхідні для розвитку мозку. Результати дослідження, яке почалося ще в 2004 році, вчені опублікували напередодні, 1 червня.

Вчені досліджували археологічний пласт, відомий під назво FwJj20. Він розташовується в північній частині Кообі-Фора, на території археологічних досліджень неподалік від озера Туркана в Кенії. У 2004 році вченим пощастило виявити пласт, в якому добре збереглися не тільки давні знаряддя, а й кістки тварин.

Рештки були так надійно "законсервовані" вулканічним попелом і шарами геологічних порід, що дослідники вирішили реконструювати минуле. З тисяч кісток археологам вдалося відтворити щонайменше десять тварин. Серед решток були екземпляри, на яких виразно виднілися сліди механічних втручань. За деякими кістками можна було зрозуміти, що люди зрізали м'ясо. Інші кістки були роздроблені молотком або кам'яним ножем.

Знахідки вказують на те, що люд, які тут мешкали, харчувалися водними тваринами. Вони містять велику кількість поліненасичених жирних кислот і живильних речовин, необхідних для розвитку мозку.

У цьому сенсі харчування річковими тваринами зіграло значну роль в еволюції людини. По-перше, первісні люди знайшли доступне джерело тваринного білку, не пов'язане зі смертельним ризиком. По-друге, така їжа містить живильні речовини, необхідні для розвитку нервової системи.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Людський мозок розвинувся завдяки особливій дієті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути