Ексклюзиви
четвер, 30 липня 2009 12:42

На смачну їжу і наркотики мозок реагує однаково

На смачну їжу і наркотики мозок реагує однаково

Дослідження, представлене на Щорічній конференції Товариства з вивчення інгестивної поведінки (Study of Ingestive Behavior), - передової групи, що займається усіма поведінковими аспектами їжі - довело, що очікування їжі активізує систему задоволення у мозку (орексинову систему).

Ця реакція дуже схожа на реакцію мозку у наркоманів. Це відкриття допомагає зрозуміти, чому бажання їсти може бути викликано соціальними станами й оточенням, а не лише відчуттям голоду. На думку вчених, результати роботи важливі для розробки нових лікарських засобів для боротьби з обжерливістю.

Як у Сполучених Штатах, так і по всьому світу, середня вага населення продовжує зростати, і зайве захоплення гастрономічними дивами перетворюється на патологію. Про те, як смачна їжа впливає на мозок, відомо небагато, але, судячи з усього, делікатеси викликають у мозку реакцію схожу на ту, що виникає при вживанні кокаїну. При цьому активізуються орексин-нейрони, від яких залежить отримання задоволення від смачної їжі або наркотика.

"Наша програма досліджень зосереджена на виявленні тих систем мозку, які активізуються улюбленою їжею. Орексин-система гіпоталамуса відповідає за сон і безсоння; проте тепер зрозуміло, що ця система бере участь і в регулюванні реакцій, пов"язаних з отриманням задоволень від поглинання смачної їжі", - розповів керівник дослідницької групи Деррик Чої (Derrick Choi). Оскільки очікування задоволення - це чинник, що сприяє наркозалежності, Чої висуває гіпотезу, що саме орексин-система пов"язана із задоволенням від поїдання улюбленої їжі, яке в свою чергу спричиняє ожиріння.

Під час дослідження учені привчали щурів до стану очікування (піддослідні чекали шматочки молочного шоколаду) в унікальній обстановці. Після такої дресури щурів розміщували в таке ж навколишнє середовище, але вже без шоколаду. Дослідники з"ясували, що одне лише очікування шоколаду активізувало орексинову систему мозку тварин. Результати роботи прояснюють, чому люди обжираються в ситуаціях, що нагадують про попередній досвід споживання смачної їжі. "В майбутньому методи лікування ожиріння складатимуться з комплексу, що включає як зміну звичного образу життю, так і застосування фармакологічних засобів, що впливають на орексинову та інші системи мозку, що регулюють харчову поведінку", - робить висновок Чої

За матеріалами health-ua

Зараз ви читаєте новину «На смачну їжу і наркотики мозок реагує однаково». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути