четвер, 07 березня 2013 13:01

"Люди мені здалися дещо нахабними" - що українці знають про Донецьк

Спецтема свіжого номера "Газети по-українськи" від 7 березня - "Хто такі донецькі". Журналісти розпитали українців, що вони знають про місто та регіон, де кують кадри для нинішньої влади.

Ігор Дзіндзьо, 29 років, Львів:

- Був у Донецьку тричі в 2004-2005 роках. Місцеві перепитували на мою українську: "А вы с Украины?". Могли навмисне сказати неправильну зупинку, обізвати. Якийсь п'яний погодився провести мене з друзями на вокзал. Казав: "Вы молодцы, но тут когда слышат украинский, у некоторых планка падает". Люди чи озлоблені, чи втомлені. У магазині бабця питає продавщицю, де сири лежать. Та накинулась: "Роззуйте глаза, бабка!". Для них це навіть не сварка, звичайна справа. Пропускаю жінку у дверях - не вірять, стоять на місці. Люди з повагою говорять про Ахметова. Кажуть, він місто піднімає, роботу дає.

Алла Родигіна, 24 роки, Київ:

- Люди в Донецьку мені здалися дещо нахабними, але не в найгіршому значенні цього слова. Вони з тих, хто свого не упускає. Можливо, це і є той "донбаський характер".  Дорогих машин більше, ніж у Києві. Їздять там без правил.

Іван Срібний, 23 роки, Полтава:

- Знайомий у Донецьк їздив. Розказував із захватом: "Як заїхав в город, то вродє в Європі. Дорогі ресторани, торгові комплекси, висотки. А дороги  - закачаєшся! Кругом новий асфальт". Там пішки майже не ходять - у кожного в гаражі іномарка. На донецькому форумі люди писали, що по 4-5 тисяч заробляють.

Валерій Чернецький, 29 років, місто Крижопіль, Вінницька область:

- Шість років жив у Донецьку в брата. Хуліганське місто. Чужій людині виходити ввечері опасно. Бандюки знають усіх своїх. До чужого можуть причепитися, вимагати грошей, морду набити чи підрізати. Без пояснень. Так учать порядків у своєму місті. Спершу гуляти ходив тільки з братом. Його свої ж зарізали торік восени, бо відмовився давати гроші у вуличний общак. Місто сіре, люди недовірливі, всього опасаються.

Олена Кушнірук, 22 роки, Рівне

-Донецьк асоціюється з "Донбас-Ареною", футболом та териконами. І ще – з "донецькими" при владі. Жодного разу там не була, бачила місто тільки у теленовинах. Хоча не відмовилась би з'їздити. Знайомий економіст переїхав у Донецьк з Києва кілька років тому, бо знайшов там вигідну роботу. Йому сподобалося – не так напружено, як в столиці. Є можливість заробляти непогані гроші.

Сергій Кудяшов, 24 роки, місто Бровари, Київська область

- Донецьк - місто троянд. За Союзу там висаджували одну троянду з розрахунку на одну людину. Місто, що часто змінювало назву: Юзівка, Сталіно-Юзівка, Сталіно, Донецьк. Знаю ще, що там метро будували. Донбас-Арена - найбільш вражає. Чудова спортивна споруда.

Оксана Сердюк,  21 рік, Черкаси

- Перша асоціація з Донецьком - шахти і терикони. Це обласний центр на сході України. "Донбас-Арена" там. Більшість населення - російськомовні. А виявляється без гуглу я не так вже й багато про Донецьк знаю.

 

Зараз ви читаєте новину «"Люди мені здалися дещо нахабними" - що українці знають про Донецьк ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

132

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути