понеділок, 20 жовтня 2008 18:24

Лукашенко пояснить Європі, що її серце - у Білорусі

Президент Білорусі Олександр Лукашенко називає скасування візових санкцій з боку Євросоюзу "маленьким, але дуже значущим кроком".

Як повідомили у прес-службі Президента Білорусі, про це О.Лукашенко заявив сьогодні журналістам у Мінську під час відвідин меморіального комплексу "Яма".

"Всілякі перешкоди і перепони сьогодні для діалогу з ЄС знято. У всякому разі, головний підсумок у тому, що ми можемо спілкуватися з Європою не через "залізну завісу", не через "берлінську стіну". Це дорого коштує, погодьтеся. Я так розумію, що європейці (це знайшло своє підтвердження), самі незручно почувалися через ці санкції. Європа зробила хай маленький крок або півкрок у цьому випадку, але він дуже значущий", – сказав О.Лукашенко.

Президент Білорусі вважає, що зараз склалися гарні перспективи в розвитку взаємовідносин з Євросоюзом. "Ми в цьому напрямі робитимемо багато кроків. Ми обов"язково дійдемо до розуміння з європейцями, що живемо в одному домі та що серце цього дому тут, у Білорусі. Напевно, європейці це розуміють", - сказав він.

О.Лукашенко заявив, що білоруська сторона високо цінує здійснені Європою кроки. "Знаю, їм це непросто було зробити, тому що в ЄС 27 країн і кожна могла б заблокувати це рішення. Були такі держави. Але вони відступилися від своєї позиції. Я це дуже ціную. Думаю, у нас дуже гарні перспективи у взаємовідносинах з Європою", - сказав глава білоруської держави.

Як повідомлялося, за "недотримання демократичних свобод" ЄС увів заборону на поїздки до Європи для 41 білоруського чиновника, включаючи главу держави О.Лукашенка, а також відмінив проведення двосторонніх міністерських зустрічей і виключив Білорусь з так званої генеральної системи торгових преференцій за "утиск прав трудящих".

Глави МЗС країн ЄС на засіданні 15 вересня в Брюсселі заявили про готовність почати перегляд введених санкцій відносно білоруської влади, якщо ОБСЄ визнає результати парламентських виборів у Білорусі. Минулого тижня пом`якшити санкції відносно офіційних осіб республіки рекомендував Європарламент.

13 жовтня Рада міністрів із загальних справ і зовнішніх відносин Європейського Союзу на півроку призупинила заборону на видачу віз деяким білоруським посадовцям, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко пояснить Європі, що її серце - у Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути