середа, 24 січня 2018 07:08

Літературна організація "Гарт" почала своє існування

Літературна організація  "Гарт"  почала своє існування
Члени літературної організації мали розбіжності в ідеологічних поглядах. Фото:www.myslenedrevo.com.ua

"Другий рік існує спілка пролетарських письменників Гарт, біля неї організувався вже ГАРТ (Гарт аматорів робітничого театру), має він у собі зародок "Гарту" музичного і наукового, організує навколо себе революційних малярів, розгортає роботу на периферію, вживає заходів до створення Української Літературної Академії, посилає, нарешті гартовців за кордон, а й досі не спромігся ані на широку мистецьку платформу, ані на маніфест, універсал, або щось подібне, з чого звичайно починають (та на тому часто і кінчають) своє життя різні мистецькі об'єднання". Такими словами розпочинає свою статтю "Без маніфесту" засновник Спілки пролетарських письменників "Гарт" Василь Еллан-Блакитний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що готують українські видавці у 2018: фотопідбірка новинок

Літературну організацію "Гарт" заснували 24 січня 1923 року в Харкові. Статут проголошував її як об'єднання письменників, "котрі стремлять до створення єдиної інтернаціональної комуністичної культури, користуючись українською мовою як знаряддям творчості, поширення комуністичної ідеології та переборювання буржуазної, міщанської, власницької ідеології". У основу своєї діяльності організація заклала марксистську ідеологію і програмні постулати комуністичної партії. Статут вимагав творчості на українській мові. Але члени спілки не дотримувались декларацій свого статуту.

Спілка мала філії у Києві, Одесі, Дніпропетровську. Членами "Гарту" були В.Еллан (Блакитний), К.Гордієнко, І.Дніпровський, О.Довженко, Г.Коцюба, І.Сенченко, В.Сосюра, М.Тарновський, П.Тичина, М.Хвильовий та інші. Спілка "Гарт" об'єднала чи не найбільше число талановитих українських письменників. Багатьох з них насторожувала перспектива перетворення літератури на "рупор" комуністичної партії. Через це серед письменників виникли розбіжності поглядів і у 1925 році організація "Гарт" припинила своє існування.

Письменник Юрій Андрухович отримав премію міжнародного літературного фестивалю у Словенії Vilenica 2017. У рамках фестивалю творчою стипендією Центральноєвропейської ініціативи нагородили письменника Андрія Любку.

Зараз ви читаєте новину «Літературна організація "Гарт" почала своє існування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути