Ексклюзиви
понеділок, 29 липня 2019 15:18

"Лежала розіп'ята і прив'язана": батько Гандзюк розповів про її останні місяці
4

Батько загиблої активістки Катерини Гандзюк Віктор Михайлович часто приходить на могилу дочки
Фото: bbc.com
Останні місяці перед смертю вони багато спілкувалися з дочко, через що втрата стала ще важчою
У дівчини був нестерпний біль, наркоз під час перев'язок, лихоманки з високою температурою
Батько вбитої активістки Катерини Гандзюк Віктор вважає, що його донька загинула на війні за Україну, як і бійці, які захищають країну на Донбасі

Батько вбитої активістки Катерини Гандзюк Віктор вважає, що його донька загинула на війні за Україну, як і бійці, які захищають країну на Донбасі.

Віктор Гандзюк згадав моменти трагічного дня, пише ВВС-Україна.

"Був чудовий літній ранок, прийшов на роботу, готувався до складної операції. Раптом дзвінок від колег, дуже коротко мені сказали: "Опік, до 40% тіла, очевидно, кислотою, стан дуже важкий". Далі — страх за життя Каті, адже сірчана кислота викликає розпад еритроцитів крові та людина може померти у першу добу — від ниркової недостатності або від шоку. Застав її в дуже важкому стані. Вона була вся забинтована, сильний набряк обличчя, дуже страждала від болю. Наступного дня транспортували літаком ДСНС до Києва", - розповів чоловік.

Наступні 3 місяці, як зізнався батько, були страшними для Катерини.

"Вона була в горизонтальному положенні на твердому ліжку, дивилася в стелю. Температура в кімнаті, за інструкцією, мала бути 37 градусів — тобто весь час було дуже спекотно. Катя перенесла 14 важких операцій. І кожна додавала рану, адже висікалася частина шкіри й її пересаджували на рану, звідки вирізали мертву тканину. На момент смерті ранова поверхня у неї досягала 80% тіла", — розповів Віктор Гандзюк.

У дівчини був нестерпний біль, наркоз під час перев'язок, лихоманки з високою температурою.

"Їй не можна було рухатися. Коли брали шкіру з однієї кінцівки, то її фіксували — було таке, що протягом декількох тижнів Катя лежала розіп'ята і прив'язана до спеціальних підставок. Не могла ні почухатися, ні взяти телефон", — розповів чоловік.

Катерина лише декілька разів за 3 місяці сиділа.

"Мріяла стати на ноги і пройтись, дуже хотіла вийти на вулицю. На жаль, цього не сталося. Вона завжди запитувала: "Тату, я виживу?". - Говорив: "Так".

Віктор Гандзюк перерахував, із якими б травмами довелося мучитися доньці, якби вона залишилася живою.

"Вона, бідна, так і не дізналася, що якби вижила, то у неї ніколи не було б волосся. Я не сказав їй цього. У неї не працювала б ліва рука. Не рухалася б голова, адже на шиї сформувалися дуже жорсткі рубці. Не було б молочної залози. Вона ніколи не змогла б ходити без панчіх або в одязі з короткими рукавами, не могла б оголити шию. А це молода красива жінка".

В останні дні у Катерини перестало закриватися ліве око через рубці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поганий стан здоров'я" не завадив: підозрюваний у справі Гандзюк засвітився на футбольному матчі

"Як лікар я бачив все це, і бачив результати дослідження її тіла після смерті — можу сказати, що Катя вела себе героїчно. За всіх цих ран і внутрішніх змін в організмі вона ще намагалася триматися, просила комусь зателефонувати, цікавилася політикою. До останнього хотіла вижити. Але травми були несумісні з життям", — сказав батько активістки.

31 липня 2018-го у Херсоні стався напад на активістку Катерину Гандзюк. Нападник чекав на жертву біля під'їзду і хлюпнув на неї концентрованою сірчаною кислотою. Жінка отримала опіки 30% тіла. Від отриманих опіків Катерина Гандзюк померла 4 листопада. Її справу одразу ж перекваліфікували на закінчене умисне вбивство.

На початку червня організатор та 4 виконавці вбивства визнали свою провину та погодились на угоду зі слідством. 6 червня суд затвердив цю угоду. Безпосередній виконавець, за версією слідства, - Микита Грабчук, співучасники - Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський і Віктор Горбунов. Сергія Торбіна обвинувачення вважає підбурювачем. Їх засудили на терміни від 3 до 6,5 років в'язниці. Найбільші терміни отримали Торбін і Грабчук, решта - 3-4 роки ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «"Лежала розіп'ята і прив'язана": батько Гандзюк розповів про її останні місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути