неділя, 10 жовтня 2010 18:19

Лауреат Нобелівської премії дізнався про нагороду у в'язниці

Лауреат Нобелівської премії дізнався про нагороду у в'язниці

Дружина китайського лауреата Нобелівської премії миру Лю Сяобо відвідала чоловіка у в'язниці і повідомила його про нагороду.

Про це передає в неділю британська телерадіомовна корпорація Бі-бі-сі.

Лю Сяобо був одним з авторів так званої Хартії 08 - відкритого листа до влади Китаю з вимогою дотримання прав людини і проведення політичних реформ. Хартію підписали більше 300 громадських діячів і борців за права людини в країні.

У червні 2009 року агентство Xinhua повідомило, що Лю Сяобо арештований за звинуваченням в "організації агітаційних дій, направлених на підрив державної влади і скидання соціалістичного ладу". За деякими даними, він був арештований ще 8 грудня 2008 року.

У грудні 2009 року китайський суд засудив правозахисника до 11 років в'язниці за спробу скидання державного ладу.

Після рішення Нобелівського комітету офіційний Пекін заявив, що вручення премії миру Лю Сяобо суперечить основним її принципам. У МЗС КНР відзначили, що Нобелівська премія миру повинна даватися за "просування національної згоди, просування дружби між народами, сприяння роззброєнню та інші дії для заохочення людей, які ратують за мир".

Також президент США Барак Обама заявив, що китайський правозахисник Лю Сяобо, якому цього року присудили Нобелівську премію миру, є більш гідним цієї нагороди, аніж торішній її лауреат. Нагадаємо, що Лауреатом Нобелівської премії миру в 2009 році став президент США Барак Обама.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Лауреат Нобелівської премії дізнався про нагороду у в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути