понеділок, 31 грудня 2018 10:24

Квоти: російський контент упав до історичного мінімуму

Квоти: російський контент упав до історичного мінімуму
Український телевізійний контент в ефірі загальнонаціональних телеканалів становить 79 відсотків

Про підсумки від мовних квот на українському радіо і телебаченні написав у Фейсбуці член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський

"Завдяки "європейським" квотам у 2018 році український телевізійний контент в ефірі загальнонаціональних телеканалів становить 79%, контент країн ЄС, США і Канади - 14%. Російський упав до історичного мінімуму - 7%", написав Костинський.

Також зазначив успіх у домінуванні української мови на радіо й телебаченні:

"Частка української мови, за вимогами законодавства, в ефірі загальнонаціональних телеканалів становить в середньому 92%, в ефірі загальнонаціональних радіостанцій - 86%.

За підсумками двох років дії квот більше половини пісень в ефірі українських радіостанцій звучать саме українською мовою. Щоб забезпечити виконання закону про мовні квоти, Національній раді довелося оштрафувати 21 радіостанцію на суму більше ніж 1,7 млн грн".

Також Костинський звернув увагу на "потужний розвиток українського телерадіомовлення на територіях з особливим режимом мовлення - Донецька і Луганська області, південь Херсонщини.

"У 2018 році була побудована четверта телевежа - за 20 км від Донецька, в Гірнику. Шість радіостанцій уже мовлять із Гірника в напрямку Донецька", - пише Сергій Костинський.

Квоти на музику українською мовою в ефірі радіостанцій діють із 8 листопада 2016 року, коли набув чинності закон про зміни до законодавства про телебачення і радіомовлення. Він, зокрема, зобов'язує радійників забезпечувати щонайменше 25% композицій українською мовою упродовж першого року дії закону, 30% – на другий рік і 35% – на третій рік і далі. Виняток робиться для радіостанцій, формат яких передбачає не менше ніж 60% музичного контенту мовами Євросоюзу: для них українська квота залишиться в межах 25%. При цьому частка ведення передач українською мовою в перший рік має становити половину, у другий – 55%, а у третій і подальші роки – 60% від загального часу програм в ефірі всіх радіостанцій.

Закон про мовні квоти на телебаченні набув чинності 13 жовтня 2017 року. У перші 12 місяців діяв перехідний період: передачі власного виробництва, а також національний аудіовізуальний продукт зараховувався до частки передач, виконаних державною мовою, незалежно від фактичної мови цих передач. Із 13 жовтня 2018 року закон встановлює обов'язкову частку україномовного контенту на загальнонаціональних телеканалах в обсязі 75%.

Зараз ви читаєте новину «Квоти: російський контент упав до історичного мінімуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути