четвер, 07 лютого 2008 16:27

Крокодили переключають серце для швидкого перетравлення бізонів

Крокодили поїдають змій, бізонів, велику рогату худобу й навіть іноді нападають на людей. Нове дослідження групи біологів під керівництвом Колін Фармер (Colleen G. Farmer) з університету Юти (Unіversіty of Utah, США) показало, як крокодилам вдається так швидко перетравлювати жертву.

Якщо крокодилу не вдасться швидко перетравити з"їдене (у тому числі й кістки жертви), він ризикує померти. Молодняк загине від хижаків, не маючи можливості пересуватися, більш дорослі особини можуть померти, так би мовити,зсередини (їжа згниє прямо в шлунку від незліченної кількості бактерій).

Тому природа нагородила цих гігантів "швидким" травленням. Таємниця настільки рекордної швидкості травлення, як не дивно, захована в клапані серця.

Дослідники, провівши експерименти на міссісіпських алігаторах, з"ясували, що крокодили стимулюють власне травлення, змушуючи кров текти в обхід легенів (шунтируючи кров"яний потік).

Відомо, що крокодили при будь-якій зручній можливості не проти гарненько перекусити. Кількість вживаної їжі може досягати 23% від маси тіла рептилії. Якщо провести аналогію, то варто уявити собі 60-кілограмову людину, що з"їдає за обідом гамбургер вагою майже 14 кілограмів.

На час перетравлення їжі крокодили направляють кров"яний потік через особливу судину (ліву аорту), що йде в обхід легенів. Вся кров, що викидається правою частиною серця, йде через легеневу артерію в легені, де вуглекислий газ виділяється з крові в газове середовище легенів.

Виходить, що крокодили можуть на власний розсуд "виключати" ліву аорту, то використовуючи її, то пускаючи кров іншим шляхом, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Крокодили переключають серце для швидкого перетравлення бізонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути