пʼятниця, 16 липня 2010 09:03

Кримські дайвери хочуть затопити кораблі Чорноморського флоту

Кримські дайвери хочуть затопити кораблі Чорноморського флоту

Кримські дайвери мають намір звернутися до командування Чорноморського флоту Російської Федерації з проханням віддати під затоплення списані кораблі ЧФ.

Про це журналістам в рамках прес-туру "Туристично-оздоровчий потенціал Ялти" повідомив глава організації "Аквасфера", депутат Ялтинської міськради Ігор Зорін.

Зорін пояснив, що затоплені кораблі виконуватимуть роль штучних рифів - будуть підтримувати екологічний баланс і нівелювати наслідки тралового лову риби в Ялтинській затоці.

"Акваторія Ялтинської затоки від Аюдага до Ласточкіного гнізда займає близько 20 кілометрів. Для створення штучних рифів знадобляться п'ять-шість великих об'єктів - наприклад, кораблів завдовжки 50-60 метрів", - відзначив він.

Дайвери сподіваються, що Чорноморський флот РФ, враховуючи "відносини, що потеплішали, між країнами", зможе віддати їм декілька старих суден.

"Можливо, є якісь старі списані кораблі, які збиралися відправити на металобрухт. ... Нам потрібно отримати три-чотири кораблі. Але якщо хоч один дадуть - і те величезне буде спасибі", - сказав Зорін, додавши, що в Туреччині теж практикується затоплення кораблів.

За його словами, як правило, це простіше і дешевше, ніж різати судна на металобрухт.

Відповідаючи на уточнююче питання журналістів, чи збираються дайвери звертатись з аналогічним проханням до українського флоту, Зорін підкреслив: "На жаль, у українського флоту так мало кораблів, що там особливо нічого топити".

За словами Зоріна, судна затоплюватимуться в Ялтинській затоці на глибині від 20 до 40 метрів і не перешкодять судноплавству. За словами депутата, перед затопленням кораблі очистять від паливно-мастильних матеріалів й інших забруднюючих речовин. При цьому він визнав, що стандартів такого очищення немає ані в Україні, ані в Росії - "тільки в Канаді, там вони цим займаються".

Паралельно дайвери планують створювати штучні рифи з бетону і будівельного сміття. Проте це напрям, за попередніми підрахунками, обійдеться дорожче: бетонні куби "два на два метри" коштуватимуть близько двох тисяч гривень кожен, а "зробити їх треба як мінімум п'ятсот, та ще й покласти на дно".

Програму створення рифів в Ялтинській затоці підтримала місцева влада. Як тільки вона пройде експертизу в Інституті біології південних морів і буде затверджена сесією Ялтинської міськради, її передадуть на узгодження в профільні міністерства.

"Дуже б хотілося щось перше затопити до наступного сезону і надати цьому широкого розголосу", - підсумував Зорін.

Нагадаємо, на початку квітня поточного року, ще до підписання харківських угод по ЧФ РФ, в пресі з'явилася інформація про заплановане скорочення облікового складу Чорноморського флоту. Тоді говорили про намір списати великий протичовновий корабель "Очаков" (введений в дію в 1973 році) і дизельний підводний човен Б-380 "Святий князь Георгій" (у 1982 році). Зараз до складу Чорноморського флоту Російської Федерації входять 35 кораблів і 11,5 тисяч військовослужбовців.

Лига

Зараз ви читаєте новину «Кримські дайвери хочуть затопити кораблі Чорноморського флоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути