Ексклюзиви
четвер, 29 серпня 2024 12:18

Спецтема: Війна Росії проти України

"Кожна плата дорожча за злиток платини, намазаний чорною ікрою": військовий розповів про знищення ворожих РЕБів

"Кожна плата дорожча за злиток платини, намазаний чорною ікрою": військовий розповів про знищення ворожих РЕБів
Комбриг 15-ї бригади артрозвідки Олександр Попов розповів про знищення російської техніки. Фото: pravda.com.ua

Збройні сили України завдають російським загарбникам болючих втрат.

У тому числі знищують ворожі засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ). Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповів комбриг 15-ї бригади артрозвідки полковник Олександр Попов.

"Важливо не скільки коштує цей об'єкт, який був знищений. Питання в тому, скільки треба часу, щоби зробити такий же. Бо якщо у ворога є гроші, йому не важлива ціна в принципі", - сказав військовий.

За його словами, воїни бригади знайшли і знищили вже дуже багато російських РЕБів.

"Але мене тішить те, що ці об'єкти не можна відновити або зробити з нуля, навіть за рік. Є, наприклад, певний засіб радіоелектронної боротьби, не будемо його називати. Під час київської операції був захоплений один з них, і до його вивчення долучались наші фахівці з військової частини. Я потім спілкувався з одним із них, просто цікаво було, що там, як у них все зроблено", - зазначив Попов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збили з ПЗРК: військові розповіли деталі знищення російського Су-25

За його словами, "злиток з платини, намазаний чорною ікрою, все одно буде дешевший за кожну плату цього РЕБу".

Серед знищеної ЗСУ техніки були навіть розробки 2023 року, які ще не вийшли у серійне виробництво.

"Це ж філософія війни - протиборство. Якщо колись виник перший танк, то виникла і протитанкова гармата. І так буде повторюватись впродовж усього життя людства на планеті. Якщо є засіб на війні, є для нього і протизасіб. Росіяни можуть говорити все, що завгодно. "Аналогов – нєт". Будь-чого – нєт. Але у кожного засобу зброї є свої технічні можливості. І якщо із С-400 можна знищити легко якийсь літак наших Повітряних сил, Міг-29 чи неважливо який, то цей же комплекс безсилий проти певних безпілотних авіаційних систем. Просто вони за своїми характеристикам не входять під параметри захоплення їх як цілі і супроводження. Тому "аналогов нет" – це бульбашка, яка лопається", - сказав полковник.

Він також розповів, що заявлені технічні характеристики різних російських комплексів не відповідають дійсності на 100%. Можливості ЗСУ не дозволяють противнику надто ефективно використовувати свої засоби на полі бою.

"Вони не можуть добитися домінування. Бо у нас є засоби, які бачать, де вони працюють. Є засоби, які знаходять їх. І є засоби, які, незважаючи на їхню протидію хвилями, сигналами, шумами тощо не дозволяють їм довго жити на полі бою. У РЕБів є якийсь відсоток ефективності. Вони б його не використовували, якби він не був ефективним. Але, я можу показати відео діяльності своїх підрозділів, є робота й з інших військових частин, де ці російські засоби спокійно знищуються", - зазначив полковник.

Він каже, що раніше існувала думка, нібито Росія непереможна, але успіх досягається не тільки кількістю озброєння або чисельністю армії. Слід також враховувати силу людського спротиву й бажання боротися за своє існування. Військовий порівняв російську техніку та озброєння з тими, що є у Сил оборони.

"Почнемо з того, що то не їхні розробки. Ну не їхні. Противник довго розбудовував лінійку безпілотних авіаційних комплексів. На якомусь етапі вони купляли права на ті чи інші засоби, або вимінювали на щось. Тобто, суто їхнього в цьому стільки, що я би не казав, що то російські розробки. Це як говорити про "Шахеди" або "Ланцети". Вони ліплять на них етикетку "Герань" чи ще щось, але вони не дотичні були до створення цих речей. А щодо застосування або живучості цих літаків на полі бою, то якісь краще, якісь гірше, можливо, і дозволяють їм виконувати завдання, але це, знову ж, питання протиборства. Сьогодні вони здатні виконувати задачі. Завтра українці щось придумають, якусь роблять відповідь, і воно стає не таким ефективним", - додав Попов.

Загальні бойові втрати російських окупантів на 29 серпня склали 612 390 осіб. Протягом минулої доби знищено ще 1200 загарбників, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

За добу РФ також втратила три танки, 18 бойових броньованих машин та 27 артилерійських систем.

Зараз ви читаєте новину «"Кожна плата дорожча за злиток платини, намазаний чорною ікрою": військовий розповів про знищення ворожих РЕБів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути