Ексклюзиви
субота, 16 березня 2013 19:00

Конституційна асамблея забула включити положення про право обвинуваченого на суд присяжних - ЗМІ

Конституційна асамблея забула включити положення про право обвинуваченого на суд присяжних - ЗМІ
Фото: nemyriv-rda.gov.ua

Комісія з питань правосуддя Конституційної асамблеї підготувала законопроект змін у розділ "Правосуддя" Конституції України. Найближчим часом голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук направить цей проект у Венеціанську комісію для проведення відповідної експертизи.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише Микола Оніщук, доктор юридичних наук, член Конституційної асамблеї, міністр юстиції України в 2007-2010 рр.

"Надзвичайно важливим і таким, що не знайшло свого належного вирішення у проекті, є питання суду присяжних. Право на суд присяжних — це одна з фундаментальних конституційних гарантій захисту прав особи, що обвинувачується у скоєнні злочину. Через цей інститут реалізуються принципи безпосередньої участі народу у здійсненні правосуддя, незалежності суду та безсторонності суддів у винесенні вироку. Значення цього виду здійснення правосуддя надзвичайно актуальне для країн, де судові системи відчувають вплив політичних інституцій. Як відомо, Україна належить саме до таких країн", - пише член Конституційної асамблеї.

Як зазначає Оніщук, на жаль, проект не розвинув наявну конституційну норму щодо суду присяжних. "А значить, було б доцільно до ч. 3 ст. 129 проекту, в якій йдеться про основні засади судочинства, включити положення про право обвинуваченого на суд присяжних", - вважає він.

При цьому Оніщук наголошує, що суд присяжних як вид правосуддя за участю народу вже закріплений у законах України, зокрема в Кримінальному процесуальному кодексі.

Зараз ви читаєте новину «Конституційна асамблея забула включити положення про право обвинуваченого на суд присяжних - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути