субота, 02 березня 2013 13:39

Після позбавлення мандата "регіонала" на Банковій говоритимуть про незаангажоване правосуддя - експерт

Після позбавлення мандата "регіонала" на Банковій говоритимуть про незаангажоване правосуддя - експерт
Олексій Гарань Фото: obozrevatel.com

Намагаючись позбавити мандату і Сергія Власенка, і "регіонала" Андрія Веревського, влада вдалася до більш тонкої тактичної гри. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань.

Коментуючи те, що у народного депутат, захисника Тимошенко, Сергія Власенка можуть відібрати мандат через позов спікера Володимира Рибака до Вищого адміністративного суду, Гарань зауважив, що у цій справі є суто політичний контекст.

"Це прагнення ускладнити життя і опозиції в цілому, і людині, яка досить ефективно захищає Тимошенко", - підкреслив він.

Експерт додав: "Наскільки я розумію, зараз відбувається маніпуляція юридичними фактами. Власенко стверджує, що він подав заяву про припинення адвокатської дільності, однак його так і не знято з реєстрації (адвокатів) і це, власне, є свідченням планомірних дій влади. Крім того, говорять, що в цій всій історії було порушення у засіданні регламентного комітету парламенту".

"Тому, думаю, це безумовно має політичну мотивацію", - зауважив він.

Водночас, Гарань нагадав, що окрім Власенка, ВАСУ буде розглядати і питання щодо позбавлення депутатських повноважень "регіонала" Андрія Веревського.

"Зараз Банкова зробила тонкий хід тим, що паралельно поставила подання щодо депутатів-бізнесменів від Партії регіонів. Тактично це зроблено досить грамотно. Тепер Банкова буде казати, що от, бачте, у нас не заангажоване (правосуддя). Крім того, за допомогою таких замін кількох своїх депутатів, влада посилить присутність своїх багнетів у Верховній Раді", - переконаний він.

Однак, на його думку, у справах проти Власенка і проти Веревського є суттєва різниця. Якщо "регіонал" дійсно чинить протизаконно, займаючись підприємницької діяльністю, то щодо Власенка з юридичної точки зору є суперечності.

Гарань переконаний, що у будь-якому разі, якщо у Власенка таки відберуть мандат, то Європа не повірить у "невибірковість" правосуддя в Україні.

"Янукович от вкотре переконує, що по Тимошенко — це справедливий вирок. Але ясно, що в Європі в це не вірять. Очевидно, що це спрямовано просто на тих людей, які просто не дуже добре орієнтуються в ситуації, не знають нюансів", - підкреслив він.

Гарань додав: "Але на тих людей, які роблять політику, навряд чи це матиме вплив. Скоріш за все, це матиме негативний вплив. Бо в черговий раз Янукович показує, що українська влада робить заяви про те, що вона хоче асоціації з ЄС, і в той же час, вдається до політичних маніпуляцій. Єдине що ці маніпуляції зараз вже починають робити не так грубо, як раніше. Це вже більш тонка гра".

Зараз ви читаєте новину «Після позбавлення мандата "регіонала" на Банковій говоритимуть про незаангажоване правосуддя - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути