пʼятниця, 15 лютого 2013 05:45

Європейське правосуддя дотяглося до України

Наприкінці минулого тижня Високий суд міста Белфаст у Північній Ірландії виніс вирок у гучній справі двох юристів — Олександра Серпокрилова і Дмитра Зайцева. Вони сприяли незаконному розпродажу нерухомості, що раніше належала родині опального ірландського олігарха Пітера Квінна.

Виведення активів — передусім київського універмагу "Україна" — здійснювали в обхід прямої заборони британських судів. У підсумку вирок, на ухвалу якого судді Макклоскі знадобився тиждень, такий: штраф 15 тис. фунтів стерлінгів, це приблизно 187 тис. грн, із кожного. На виконання дали півроку. За відмови платити — ув'язнення на чотири тижні. Для початку.

Справу порушили за заявою компанії IBRC, яка належить уряду Ірландії та до якої перейшов борг сім'ї Квіннів — понад 2 млрд фунтів стерлінгів. Як співвідповідач у справі проходила зареєстрована на Британських Віргінських Островах компанія Lyndhurst Development Trading SA, інтереси котрої представляли Серпокрилов і Зайцев. На думку суду, вона була підставною особою, використаною для виведення активів з Quinn Group за межі досяжності нового законного власника нерухомості. Окремим рядком було прописано заборону Lyndhurst на будь-які забезпечувальні заходи щодо універмагу.

З обвинувального висновку випливає, що два українці, представляючи вже згадану загадкову офшорну компанію, цілеспрямовано і зловмисно порушили заборону на будь-які операції з переуступки або перепродажу боргу невідомого походження, повішеного на універмаг. Слідство змогло відновити ланцюжок шахрайських дій, у результаті яких на універмаг "повісили" борг у розмірі 29 млн фунтів, "легалізований" рішенням одного з українських судів. Усе це й дозволило призначити альтернативного керівника універмагу— Ларису Янез Пуга, чиї дії також визнали незаконними.

Вирок — неповага до суду — винесений Серпокрилову і Зайцеву, в системі острівного англійського права самий по собі розцінюють як украй серйозний.

Двоє обвинувачених відмовилися особисто постати перед британським судом, але безуспішно намагалися виправдатися за допомогою відеозв'язку. Швидше за все, в найближчому майбутньому вони навряд чи ризикнуть виїхати за межі України, знаючи, що миттю будуть заарештовані. А в тому, що штрафи будуть сплачені, сумніваються навіть судові виконавці.

Важливо, що вирок створює прецедент, який надалі може бути використаний для переслідування інших українських підприємців, консультантів, чиновників і навіть суддів, що були замішані у незаконних операціях зі скандальною нерухомістю або сприяли їм. Доречною може бути аналогія до пам'ятного в сусідній Росії "списку Магнітського". Тобто рішення, в якому встановлена злочинна змова, може бути використане для "килимового" переслідування всіх замішаних у ньому осіб. Це може означати як "несподіване" затримання під час спроби в'їхати до будь-якої країни цивілізованого світу, так і арешт банківських рахунків, відбирання закордонної власності тощо. Тож уже в найближчому майбутньому не можна виключити появи "чорних списків" громадян України, для яких спроба проходження паспортного контролю може закінчиться неприємним сюрпризом.

— Це рішення Високого суду повинно не тільки розхолодити групу осіб, які чинять незаконні дії щодо універмагу "Україна", а й загалом стати серйозним застереженням для тих, чия справа — недружнє поглинання активів, — коментує Арсен Мілютін з адвокатського бюро  "Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери", що представляє в Україні інтереси уряду Ірландії. — Якщо національні органи юстиції зволікають із притягненням до відповідальності таких громадян, чим ті й намагаються скористатися, то тепер вони знають, що правосуддя не обмежене рамками однієї держави.

Зараз ви читаєте новину «Європейське правосуддя дотяглося до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути