понеділок, 12 жовтня 2009 16:54

Комп"ютер знайшов ще одну п"єсу Шекспіра

Комп"ютер знайшов ще одну п"єсу Шекспіра

Британський дослідник творчості Уїльяма Шекспіра вважає, що йому вдалося довести: опублікована анонімно в 1596 році п"єса "Правління короля Едварда III" належить перу великого драматурга, повідомляє газета Дейлі телеграф".

Співробітник Інституту вивчення Англії при Університеті Лондона, сер Брайан Вікерс, використовуючи програму з виявлення плагіату, встановив, що лексика, що використалася автором п"єси, співпадає з лексикою, характерною для ранніх творів Шекспіра.

За словами Вікерса, як правило, при подібному методі дослідження творів різних авторів, коли програма порівнює фрази, що складаються з трьох і більше слів, можна виявити від десяти до 20 збігів. В той же час, ученому вдалося виявити близько двохсот однакових фраз, що використалися в "Правлінні короля Едварда III" і ранній творчості Шекспіра.

"Комп"ютер вибирає словосполучення з трьох слів, які можуть бути просто стійкими висловлюваннями. Але коли у вас з"являються метафори- це інше", - сказав Вікерс. "Коли у вас з"являється 200 збігів, ви можете бути цілком упевнені", - додав він.

Подібні збіги були знайдені в чотирьох сценах, які складають 40% від всієї п"єси.

Між тим, голова Фонду місця народження Шекспіра Стенлі Веллс скептично ставиться до результатів дослідження. Він заявив, що "ми ще не досягли стадії, коли ці комп"ютерні розслідування можуть довести авторство".

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Комп"ютер знайшов ще одну п"єсу Шекспіра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути