Ексклюзиви
понеділок, 23 квітня 2012 22:52

До дня народження Леніна на Донбасі встановили мідного вождя за 300 тисяч гривень

Сьогодні в місті Красноармійськ Донецької області відкрили пам'ятник Леніну. Монумент встановили на вулиці Леніна, де раніше знаходився міськком партії.

Загальна висота - 4,6 м., бюст зроблений з міді, встановлений на гранітну колону. Висота погруддя - 1.65 м., а вага близько 60 кг.

"При едином действии пролетариев великорусских и украинских свободная Украина возможна. Без такого единства о ней не может быть и речи. В.И. ЛЕНИН", - стверджує напис на пам'ятнику.

У скільки обійшовся монумент комуністи не розголошують, проте відомо, що основну частину грошей з власної кишені виклав Денис Михайлов - 31-річний бізнесмен, депутат Донецької облради та керівник міського комітету КПУ в Красноармійську.

"Леніна не можна оцінити в гривнях - він безцінний, скажу тільки, що ми 14 років збирали на нього гроші", - повідомив Михайлов Gazeta.ua, відмовившись назвати витрати.

Однак, місцеві жителі підрахували, що на пам'ятник бізнесмен витратив не менше 300 000 гривень.

"Красноармійськ був єдиним містом в Донецькій області, де не було Леніна, - повідомила Олена Волинець, прес-секретар КПУ в області. - Раніше в Красноармійську були знищені два пам'ятники вождю - в 1992 році вандали обмалювали та розгромили один пам'ятник. У 1993 році другому Леніну відбили руку та розбили обличчя. Після цього міською владою було прийнято рішення його демонтувати. В цьому місті, до речі, чимало націоналістів. Є ще триметрова скульптура "Серп і молот" на алеї в центрі міста, де регулярно з'являються нацистські знаки".

У Красноармійську зареєстровані 227 членів КПУ та 5 комсомольців. Але на відкриття пам'ятника КПУ організувала доставку близько тисячі комуністів з різних міст Донбасу. Присутні провели святковий мітинг під гаслом "Вождь світового пролетаріату і сьогодні живіший за всіх живих", на якому виступив головний комуніст України Петро Симоненко.

"А ми 6 років не можемо добитися, щоб на центральній площі міста встановили скульптуру Тараса Шевчпенка, - повідомила місцева правозахисниця Ольга Квітка. - Є таке рішення міськради, а Шевченка немає".

За інформацією КПУ в селі Сергіївка (Красноармійського району) зберігся найперший монументальний Леніна на території України. Його поставили ще в 1924 році. А перший в Україні демонтаж подібного Ілліча стався в Тернополі у 1990 році.

 

Зараз ви читаєте новину «До дня народження Леніна на Донбасі встановили мідного вождя за 300 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

227

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути