Ексклюзиви
середа, 24 листопада 2010 17:13

КНДР перетворила південнокорейський острів на полігон (ФОТО)
21

Влада КНДР в середу заявила, що "безрозсудна військова провокація" Південної Кореї поставила Корейський півострів "на межу війни", повідомляє агентство Рейтер з посиланням на пхеньянське Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК).

"Дії Південної Кореї підривають процес нормалізації відносин між двома Кореями, торпедують міжкорейські контакти по лінії товариств Червоного Хреста і поставили ситуацію на межу війни", - йдеться в повідомленні ЦТАК.

За повідомленнями з Сеулу, у вівторок острів Йонпхендо в Жовтому морі зазнав артобстрілу з боку Півночі, після чого Південна Корея відкрила у відповідь вогонь. За попередніми даними, загинули двоє морських піхотинців і двоє будівельних робочих, поранення отримали більше 15 осіб.

В день перестрілки влада КНДР заявила, що Південна Корея першою відкрила вогонь. Як випливає з вчорашнього повідомлення ЦТАК, "незважаючи на наші (КНДР) наполегливі попередження Південна Корея провела десятки залпів починаючи з 13.00 (06.00 за київським), і ми негайно зробили у відповідь дії військового характеру".

Північна Корея також пригрозила, що її армія продовжить завдавати ударів по Південній Кореї, якщо та порушуватиме морський кордон.

У зв'язку зі зростанням напруженості у відносинах з Пхеньяном влада Південної Кореї заявила про припинення постачань в КНДР запланованої гуманітарної допомоги і підготовки до нових спільних навчань з США.

Американський авіаносець George Washington, екіпаж якого складає більше шести тисяч осіб і який перевозить 75 літаків, вже вийшов в середу вранці з бази ВМС США в японському порту Йокосука, розташованому на південь від Токіо.

Збройні інциденти в Жовтому морі траплялись і в минулому, оскільки Пхеньян не визнає так звану північну розмежувальну лінію в Жовтому морі, яка була проведена в односторонньому порядку США після Корейської війни 1950-1953 років.

У 2007 році уряди двох корейських держав домовилися перетворити спірні води на спільну зону миру і співпраці, проте новий уряд в Сеулі, що прийшов до влади в 2008 році, відмінив колишній курс на зближення з КНДР і підписані при колишній адміністрації угоди.

РИА "Новости"

Фото: Reuters

Зараз ви читаєте новину «КНДР перетворила південнокорейський острів на полігон (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути