субота, 27 квітня 2013 10:03

Київський інститут розробив прилад для спілкування з рослинами

Інститут кібернетики ім. В. М. Глушкова НАН України розробив прилад для "рослинної кардіограми", що за декілька секунд визначає стан "зеленої пацієнтки".

Цей винахід представили на науковій виставці, що днями проходила в Києві.

"Це один із небагатьох приладів, доведений до серійного виробництва, – говорить Gazeta.ua Ігор Галелюк, старший науковий співробітник інституту. –  Прилад призначений для експрес діагностики рослин. Тобто знімає так звану кардіограму. Адже людина може розказати, що її турбує, а рослина – ні. Тому потрібно мати засоби, які дозволять спілкуватися з нею. Прилад дає результат від 10 секунд до 3 хвилин. Спеціаліст виходить на поле, не пошкоджуючи рослину чіпляє прищепку, робить вимірювання і отримує результат. І по формі кардіограми можна судити, чи хворіє рослина".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Технологія переробки сміття, протипухлинна аутовакцина, хлопець-робот – у Києві відкрилась наукова виставка

Науковець поділився, що у планах інституту є  поширити  використання "рослинної кардіограми" у домашніх господарствах.

"Зараз винахід призначений для аграрних підприємств, фермерств, науково-дослідних інститутів. Його також використовують у Німеччині для перевірки максимальних доз уведення пестицидів. Вибравши відповідну методику, його можна використовувати для будь-якої рослини. Наприклад, в Одесі розробляють метод  оптимізації поливу винограду. Бо, зазвичай, рослину поливають надміру, тому є більші втрати водних, енергетичних ресурсів. А це – гроші", – зазначив співробітник інституту.

За його словами, аналогічні прилади є, але значно дорожчі. Мовляв,  український коштує 4 тисячі гривень, а іноземний – 15 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві представили електронне табло, яке по GPS вираховує реальний час прибуття транспорту

"Розробки інституту фінансувала держава, але серійно випустити допоміг Євросоюз. Першу партію ми роздали українським організаціям безкоштовно. Були незадоволені, але більшість мали гарні результати, використовуючи прилад  за власною методикою", – розповів Галелюк.

Він також підкреслив, що винахід не дає точного результату, адже його завданням є охарактеризувати загальний стан.

"Достовірність результату – 80%. Але головне – це показати, чи добре, або ж погано почувається рослина. Якщо погано – необхідно віддавати її на детальне хімічне дослідження", – наголосив учений.

Зараз ви читаєте новину «Київський інститут розробив прилад для спілкування з рослинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути