середа, 16 квітня 2008 10:59

Київські супермаркети не будуть знижувати ціни - експерт

Меморандум про зниження цін залишився на папері. Товари дорогі. Цукру мало.

Столичні супермаркети не хочуть знижувати ціни

Як і передбачали злі язики, широко розрекламований меморандум між торговцями і урядом про замороження цін виявився фікцією. Це видно неозброєним оком на полицях магазинів і це ж визнає і влада.

"Супермаркети не виконують умови меморандуму, підписаного 3 квітня між Кабміном і виробниками основних продуктів з власниками 7 найбільших мереж роздрібної торгівлі в Україні. Майже у всіх регіонах України були виявлені факти перевищення обумовленої 10%-й торгової націнки на соціально значущі продовольчі товари", - повідомляє прес-служба Податкової з посиланням на главу відомства Сергія Буряка. Він призвав супермаркети понизити ціни, але які заходи застосовуватимуть до тих, хто відмовиться знижувати - не сказав.

Газета "Сьогодні" прогулялася по найбільших супермаркетах Києва і переконалася в тому, що на більшість "соціально важливих продуктів" ціни куди вище, ніж належить за меморандумом. Більш того, в останні дні виник справжній дефіцит на цукор. У деяких магазинах його продають не більше 3 кг в руки. В інших - просто розбирають як тільки він з"являється у продажу. Наприклад, в "Сільпо" на полицях красувався тільки рафінований цукор і цукрозамінник. "Вчора о 15.00 розібрали все, що було, - розповідає "Сьогодні" продавець супермаркету. - Ціна стояла 4,04 за кг, а раніше по 3,30 продавався". У "Фуршеті" адміністрація також дивується, чому навколо цукру виник такий ажіотаж. "Минулого тижня в четвер було завезено 1 тонну цукрового піску і через пару днів полиці спустіли", - говорить співробітник магазина.

Що дивно в "Великій кишені" цукор по 3,30 і по 4,50 спокійно стоїть на полицях, правда напівпорожніх.

Кияни дивуються, чому ціни на продукти так і не знижені, не дивлячись на всі обіцянки Кабміну.

"Масового здешевлення товарів не буде, - розчарував нас експерт Міжнародного центру перспективних виробів Олександр Жолудь. - З одного боку не всі постачальники і торговці його підписали, з іншою, ті, що підписали залишили собі масу варіантів. Наприклад, ціна цукру в 3,30 грн. зафіксована ... у мішках по 50 кг. Але його-то розфасовують, а потім продають, тому магазин має повне право накинути 10-15 коп. за розфасовку. Або молоко і кефір в основному зберігаються 7 і більше днів, а в меморандумі вказано: молокопродукти з терміном зберігання до 5 днів. Звичайно, на деякі товари ціна злегка впала, наприклад, на 1-2 коп. подешевшав хліб і батони, тобто торговці показують: ми, мовляв, співробітничаємо з урядом. Саме з цієї причини до них навряд чи будуть застосовані жорсткі заходи: наприклад, "наїзд" податкової або пожежників. Реально понизити ціни на продукти може тільки одне: хороший урожай", повідомляє Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Київські супермаркети не будуть знижувати ціни - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути