Ексклюзиви
пʼятниця, 21 травня 2010 17:30

Київські гори і долина Дніпра стали об'єктом культурної спадщини

Київські гори і долина Дніпра стали об'єктом культурної спадщини

Міністерство культури і туризму оголосило історичний ландшафт схилів Київських гір і долини Дніпра об'єктом культурної спадщини.

Про це на брифінгу сказав начальник Головного управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації Руслан Кухаренко.

"Прийнято наказ з Міністерства культури про оголошення території зеленої зони історичного ландшафту київських гір і долини Дніпра Києва об'єктом культурної спадщини", - сказав Кухаренко.

За його словами, загальна площа об'єкта досягає 400 гектарів, поєднуючи охоронні буферні зони національних заповідників Софія Київська та Києво-Печерська лавра.

Новий охоронний об'єкт розташований уздовж Дніпра від мосту Патона до вулиці Фрунзе, охоплюючи весь Поділ, частину Труханового острова і заплавних територій на лівому березі Дніпра, бульвар Дружби народів, ботанічний сад імені Гришка, вулицю Хрещатик.

Таким чином, охоронний об'єкт охоплює також Кирилівську й Андріївську церкви.

Кухаренко наголосив, що статус об'єкта культурної спадщини дозволяє істотно обмежити забудову зазначеної території схилів і долини Дніпра.

На його думку, цьому історичному ландшафту в майбутньому необхідно також надати статус охоронних зон заповідників, створивши єдину буферну зону, щоб ще більше посилити обмеження на його забудові.

Кухаренко уточнив, що відповідний наказ Мінкультури датовано 3 лютого.

Нагадаємо, експерти ЮНЕСКО рекомендували Києву ввести мораторій на будівництво висоток, які нівелюють панораму історичного монастирського ландшафту на берегах Дніпра та організувати ефективне збереження не тільки будівель Києво-Печерської Лаври, але і природного ландшафту.

Корреспондент

Зараз ви читаєте новину «Київські гори і долина Дніпра стали об'єктом культурної спадщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути