середа, 08 серпня 2007 10:55

Китай загрожує обрушити долар у відповідь на санкції США

Уперше китайці попередили, що Пекін може використати свої запаси іноземної валюти як політичну зброю, щоб протистояти тиску американського Конгресу.

Ці погрози знайшли відгук у президентській виборчій кампанії Хіларі Клінтон.

Китайський уряд розпочав кампанію економічних погроз проти Сполучених Штатів. У англомовній офіціозній газеті China Daily китайські економісти пояснили Штатам, що зміцнення юаня, бажане Вашингтоном, не допоможе американській економіці. Навпаки, такий захід загрожує Білому Дому неприємностями: Пекін "може бути вимушений" продати частину державних облігацій США, яких він накопичив на 1,33 трильйона доларів.

Уперше китайці попередили, що Пекін може використати свої запаси іноземної валюти як політичну зброю, щоб протистояти тиску американського Конгресу. У відповідь американський сенат пообіцяв Китаю санкції за недооцінений курс юаню.

"Якщо Китайський центральний банк буде вимушений продати долари, це могло б спричинити масове знецінення долара, - пише дослідник Інституту світової економіки і політики Академії суспільних наук Китаю Хе Фань.

Згідно його припущенню, різке зростання курсу юаню може також змусити Пекін розпродати частину своїх величезних запасів держоблігацій США, щоб уникнути збитків від подальшого знецінення долара.

Ці погрози знайшли відгук у президентській виборчій кампанії Хіларі Клінтон, яка закликала запобігти ситуації, коли Америка "стала б заручницею економічних рішень, прийнятих в Пекіні, Шанхаї або Токіо". Вона вважає, що іноземний контроль над 44% американського державного боргу зробив Америку дуже вразливою.

Курс юаню підвищився на 9% по відношенню до долара за два роки, відтоді як Китай перестав штучно занижувати національну валюту. Проте критики вказують, що Китай досяг рекордної суми 1,33 трлн доларів валютних резервів, а дефіцит торгового балансу США по відношенню до Китаю в 2006 році виріс до рекордних 232,5 млрд доларів. Більшість американських законодавців вважають, що юань недооцінено на 25-40% - це дає китайським товарам значну перевагу на американському ринку й серйозно підвищує вартість американської продукції в Китаї, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Китай загрожує обрушити долар у відповідь на санкції США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути