четвер, 19 листопада 2009 11:25

Карзай покликав Клінтон подивитись на свою інавгурацію

Карзай покликав Клінтон подивитись на свою інавгурацію

Переобраний на другий термін президент Афганістану Хамід Карзай приніс в четвер присягу на вірність конституції та державі. Він присягнувся захищати положення ісламу і забезпечити в найближчі п"ять років безпеку громадян.

"Я присягаюся дотримуватись і захищати положення священної релігії іслам, дотримуватись Конституції та інших законів Афганістану і здійснювати контроль над їхнім виконанням", - заявив Карзай перед численними іноземними і афганськими діячами в своєму палаці в Кабулі.

На церемонії інавгурації присутні 800 високопоставлених гостей, зокрема міністр закордонних справ Росії Сергія Лавров, держсекретар США Гілларі Клінтон, президент Пакистану Асіф Алі Зардарі.

У своїй промові Карзай пообіцяв, що афганська регулярна армія візьме на себе "лідируючу роль" в справі забезпечення безпеки своїх громадян. Він також висловив надію на те, що ситуацію з безпекою вдасться поліпшити в подальші п"ять років.

Серед ключових моментів, на які влада Афганістану повинна буде звернути увагу, Карзай назвав формування компетентного уряду, боротьбу з корупцією і боротьбу з контрабандою наркотиків. Він заявив, що готовий працювати з міжнародним співтовариством, і при цьому висловив надію на отримання більшої допомоги з боку США, Канади та ЄС.

Хамід Карзай балотувався на другий термін на президентських виборах, що пройшли в Афганістані 20 серпня 2009 року. Але вибори пройшли з масовими фальсифікаціями на користь діючого президента. За наслідками голосування, після перерахунку і анулювання частини голосів, Карзай набрав 49,67% голосів, а його головний конкурент - колишній міністр закордонних справ Афганістану Абдулла Абдулла - 30,6%.

Був оголошений другий тур, який повинен був відбутися 7 листопада. Але за декілька днів до другого туру Абдулла Абдулла зняв свою кандидатуру, пояснивши це тим, що в нинішніх умовах в Афганістані неможливе проведення чесних виборів.

В результаті афганський виборчком 2 листопада офіційно присудив перемогу діючому президентові країни. Самі афганці "ставлять під сумнів законність" переобрання Хаміда Карзая, тому щоб заручитися підтримкою простих афганців, Карзаю довелося пообіцяти, що в його новому уряді не буде місця корупції. На цьому наполягають США та їхні натівські союзники.

Вести.ру

Зараз ви читаєте новину «Карзай покликав Клінтон подивитись на свою інавгурацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути