середа, 03 липня 2019 14:58

Канада може посилити антиросійські санкції та продаватиме зброю Україні

Канада може посилити антиросійські санкції та продаватиме зброю Україні
Протягом найближчих 6 років Оттава виділить $19 млн на підтримку українських реформ. Фото: Главком

Президент України 41-річний Володимир Зеленський 1-3 липня відвідав Канаду з офіційним візитом.

Там він поспілкувався з прем'єром держави 47-річним Джастіном Трюдо, міністром зовнішніх справ 50-річною Христею Фріланд та спецпредставником США Куртом Волкером, 54 роки. Взяв участь у Міжнародній конференції з підтримки реформ в Україні.

На зустрічі з очільницею канадського МЗС Зеленський підтвердив, що курс України на повноправне членство в ЄС і НАТО залишається незмінним. Висловив сподівання на подальшу активну взаємодію з Канадою у питаннях євроатлантичної інтеграції.

Під час спільної прес-конференції з Джастіном Трюдо заявив, що Україна і Канада підпишуть угоду про співпрацю в оборонній сфері для постачання військової техніки та зброї в Україну.

Співпраця з Канадою є дуже важливою для України. Це підтримує наш міжнародний імідж. Влада цієї країни прихильна до нас. Тож зі свого боку маємо робити усе можливе для розвитку партнерства.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт із міжнародних питань Олександр Хара.

Як далі можуть розвиватися партнерські взаємини України і Канади?

- Канада завжди була країною-другом для нашої держави. Підтримувала у політичному та дипломатичному сенсі. Завжди виступала проти російської агресії. Відстоювала позиції України у міжнародних організаціях. На сьогодні у нас задекларовані відносини особливого партнерства. Варто підтримувати їх і розвивати далі у кількох пріоритетних напрямках. Насамперед це - політичний вектор. Тут уже маємо великі досягнення. Канада з 2014 року підтримує українську територіальну цілісність і суверенітет. Відіграє у цьому сенсі важливу роль на міжнародній арені як країна "Великої сімки".

Також для нас потрібно розвивати торговельну й економічну співпрацю із Оттавою. 2 роки між Україною і Канадою діє угода про зону вільної торгівлі. Після візиту президента домовилися її розширити. Зокрема включити туди ще сферу послуг. Це насамперед важливий момент для ІТ-галузі. Полегшить їхню співпрацю з канадськими фірмами та підприємствами. Ця країна є одним зі світових лідерів технологій та передового програмування. Тож варто акцентувати нашу увагу саме на співпраці у цій сфері. З іншого боку дуже важливо зрозуміти, що підписані декларації та договори - це добре, але цього недостатньо. Треба покращувати ситуацію і в самій Україні. Робити її більш сприятливою для іноземних партнерів та інвесторів. Зменшувати корупцію, покращувати роботу судової системи. Тоді зможемо розвивати партнерські стосунки не тільки з Канадою, залучати економічних інвесторів з усього світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша леді Олена Зеленська порушила президентський етикет

Україну додали до списку країн, що можуть закуповувати канадську зброю. Що це нам дає?

- Усе, що вбиває наших північних сусідів і захищає українських солдатів є важливим і позитивним фактором. І раніше Канада надавала нам військову допомогу. Ми купували там снайперські гвинтівки. Тепер зможемо закуповувати важку техніку та озброєння. На жаль, український оборонний комплекс не може повністю покрити потреби Збройних сил. З іншого боку Росія тривалий час витрачала великі гроші на модернізацію своєї військової потуги, розробку нових видів озброєння. Тепер формують величезну військову базу на анексованому півострові Крим. Накопичують велику кількість техніки на спільному кордоні з Україною. У цих складних умовах співпраця з такою просунутою країною як Канада у військові сфері є великим плюсом для України.

Чому військова співпраця з Оттавою така важлива? Що передусім можемо купити у канадців?

- Йдеться не тільки про купівлю, а й про спільне виробництво і отримання доступу до передових технологій. Канада є одним з головних військових партнерів США. Вони мають спільні військові операції і навчання. Тож технічні характеристики зброї не є основним фактором. Нам важливо досягти того рівня, коли самі зможемо забезпечувати потреби своїх Збройних сил. Канадські технологій та досвід можуть нам у цьому допомогти.

Прем'єр Канади Джастін Трюдо сказав, що країна готова збільшити санкційний тиск на РФ. Про які саме додаткові санкції може йтися?

- Канада відстоює демократичні принципи і права людини не тільки на словах, а й справами. Іноді це навіть шкодить їй самій. Кілька тижнів тому Саудівську Аравію звинуватили у вбивстві журналіста Washington Post у Туреччині. Канада жорстко відреагувала на цю ситуацію, запровадила санкції проти керівництва країни. У відповідь Саудівська Аравія відкликала усіх студентів, що навчалися в Канаді, припинила авіаційне сполучення. Тож Оттава завжди підтримує права людини і вживає усіх заходів, щоб провадити відповідну зовнішню політику. Це стосується не тільки нашої держави.

У випадку України дуже важливо те, що Канада - країна "Великої сімки". Вона на міжнародному рівні може ініціювати додаткові санкції проти РФ, до яких можуть приєднатися інші держави. Також Оттава має засоби для запровадження двосторонніх обмежень проти Росії. Це можуть бути санкції щодо порушення прав людини на кримському півострові. Або захоплення українських підприємств у Криму. Канада може заборонити російським кораблям, що зупинялися у територіальних водах півострова, відвідувати свої порти. Те саме і стосовно літаків. Ті, що сідали у кримських аеропортах, не зможуть зупинятися у Канаді. Окрім цього, Оттава може заморозити активи російських підприємств та фізичних осіб. Тож є великий список важелів тиску, які можна ще використати, щоб покарати РФ за її імперську політику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський обіцяє спростити візовий режим із Канадою, але не для всіх

У рамках візиту до Канади Зеленський зустрівся з багатьма політиками. Загалом можна назвати цей візит вдалим?

- Окрім політиків, Володимир Зеленський зустрівся ще з місцевою українською діаспорою. На виборах у більшості своїй вона голосувала проти нього. Добре, що Зеленський не побоявся вийти до цих людей і переконувати їх, що гідний представляти Україну. Загалом візит можна охарактеризувати позитивно.

Він був незвичайним. Зазвичай українські президенти у перший рік відвідували спочатку США, а потім вже Канаду. Добре, що Зеленський цього разу зробив останню пріоритетом. Адже у Вашингтоні зараз сидить Дональд Трам і Україна для нього є другорядним питанням.

Під час спільної прес-конференції було помітно, що між Зеленським та Джастіном Трюдо є якась особиста симпатія.

Водночас дуже важливо після повернення в Україну робити все, щоб партнерські взаємини з Канадою розквітали, а ми змогли реалізовувати всі надані можливості.

Що конкретно Україні треба робити, щоб посилювати дружні відносини з Канадою?

- Для цього треба продовжувати демократичні перетворення держави. Провадити реальні зміни в економіці. Створювати умови, коли канадському бізнесу буде зручно і вигідно працювати в Україні та інвестувати у нашу державу. Робити усе можливе для мінімізації корупційних ризиків. Формувати дієву судову систему.

У рамках візиту до Канади Володимир Зеленський зустрівся зі спеціальним представником США Куртом Волкером.

Український президент наголосив, що Росія не демонструє доброї волі для врегулювання конфлікту на Донбасі. Зокрема, РФ не підтримала запропоноване перемир'я.

"Чудова зустріч із українським президентом Зеленським — чітка прихильність до миру на Донбасі, але Росія має зробити свій внесок", - написав Курт Волкер у Tвіттері після зустрічі.

Зараз ви читаєте новину «Канада може посилити антиросійські санкції та продаватиме зброю Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути