середа, 29 серпня 2012 14:25

Через закон про мови класи можуть ділити і переводити в інші школи - експерт

Через закон про мови класи можуть ділити і переводити в інші школи - експерт
Павло Полянський. Фото: comments.ua

Ніхто не знає відповіді на те, як буде впроваджений у школах новий закон про мови. Про це на прес-конференції заявив голова Центру освітнього моніторингу Павло Полянський, передає Gazeta.ua.

"Ми єдина в світі країна, де представник будь-якої національності має право здобути повну середню загальну освіту рідною мовою. І українською, і російською, і румунською, і угорською, і болгарською мовами. Батьки і раніше мали право обирати, якою мовою навчатися їхнім дітям. При чому етнічний українець може навчатися у школі з російською мовою, а росіянин — з польською. Підручники для навчання національних меншин також були", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську мову спіткає доля ірландської

Полянський відмітив, що для людини цей закон нічого не змінить. Але тепер обласні ради мають право самі визначати скільки у розкладі школи викладання мовою національної меншини буде відведено уроків на вивчення їх рідної мови.

"Я з жахом чекаю, як депутати почнуть складати навчальні плани і розклад уроків. Сьогодні класи у школах сформовані. Зараз можуть терміново зібрати батьківські комітети по школах і опитати, якою мовою мають далі навчатися їхні діти. Вийде, що півкласу чи третину будуть переводити в іншу школу. Я б дуже не хотів, щоб це позначилося на міжетнічних і міжнаціональних конфліктах поміж учнями. Є загроза, що це зруйнує єдиний освітній простір в Україні", - наголосив Полянський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник проговорився, що ще до "мовного" закону дозволив вчителям викладати не українською

У свою чергу керівник освітньої програмі міжнародного фонду "Відродження" Георгій Касьянов підтвердив, що всі національні меншини, які хотіли навчатися власною мовою, мали ці можливості. Були школи або класи, підручники, які випускалися мовами національних меншин.

"Якщо хтось раптом починає вимагати додаткових прав означає, те, що люди або не були цілком задоволені, або починаються політичні маніпуляції на місцевому рівні. У законі є колосальна кількість недоробок або спеціально вмонтованих неясностей, які можна потім довільно використовувати в той чи інший бік. Тому цей закон — політтехнологія", - упевнений експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Надання російській статусу регіональної для Одеси нічого не змінює - це піар-хід" - "свободівець"

Він зазначив, що у Криму існує лише 6 українських шкіл на 25 відсотків українського населення. І ці українці можуть на підставі закону вимагати, щоб у Криму було більше шкіл.

"Можете собі уявити, до яких конфліктів це може призвести", - підкреслив Касьянов.

Зараз ви читаєте новину «Через закон про мови класи можуть ділити і переводити в інші школи - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути