вівторок, 04 січня 2011 12:12

Через скандал з діоксином у Німеччині закривають тисячі ферм

Через скандал з діоксином у Німеччині закривають тисячі ферм

Виявлення високотоксичного діоксину в кормі для тварин стало причиною закриття більше тисяч ферм у ФРН, продукція яких також вилучена з продажу. Розслідуванням "діоксинового скандалу" зайнялася прокуратура.

Після виявлення високотоксичної речовини діоксин в кормі для курей, у федеральній землі Нижня Саксонія в профілактичних цілях тимчасово закриті близько тисячі фермерських господарств, повідомляє агентство dpa.

Зокрема, мова йде про господарства з вирощування курей і свиней. На цих фермах використовувався корм для тварин, в якому рівень діоксину перевищував допустимі норми. За словами представника земельного міністерства сільського господарства в Ганновері, наразі виниклою проблемою займається Спілка захисту споживачів.

У зв'язку з так званим діоксиновим скандалом прийнято рішення про закриття всіх ферм у Німеччині, на яких міг би використовуватися корм, що містить отруйну речовину, відзначає агентство DAPD.

За словами міністра сільського господарства Нижньої Саксонії Герта Хані (Gert Hahne), це означає, що продукція, вироблена на цих фермах, наприклад, м'ясопродукти і яйця, повинна бути вилучена з продажу. Відповідне рішення було прийнято 3 січня по результатам телефонної конференції влади федеральних земель.

Масштаби нинішнього "діоксинового скандалу" вражають: виробник кормових жирів із землі Шлезвіґ-Гольштейн поставив на підприємства з виробництва кормів у північній і центральній Німеччині 527 тонн небезпечних кормів. Ці виробники згодом поставили корми на тисячі ферм по всій Німеччині. Рішення тимчасово зупинити роботу птахофабрик та свиноферм, які отримали небезпечні корми було прийнято негайно, запевняють чиновники. Тим не менше, за оцінками ветеринарів, близько 120 тисяч яєць потенційно уражених курей потрапили у продаж. Значна частина цієї продукції зараз вилучається.

Корми, що містять підвищену кількість діоксину, були виявлені не тільки в Нижній Саксонії, а й у Шлезвіґ-Гольштейн, Північному Рейн-Вестфалії, Саксонії-Ангальт і Тюрингії. У Північному Рейн-Вестфалії було знищено близько 8 тисяч курей, повідомив представник ветеринарної служби землі Вільфрід Хопп (Wilfried Hopp).

Діоксин небезпечний для здоров'я – накопичившись у тілі людини може викликати рак. Утім, небезпеки для споживачів у Німеччині нині немає, переконує генеральний секретар Німецького об'єднання фермерів Гельмут Борн.

"Вміст діоксину, який був зафіксований, не дає підстав говорити про пряму небезпеку при вживанні в їжу. Головне було вчасно зупинити постачання продукції. Тому споживач може виходити з того, що йому ніщо не загрожує", - заявив Борн на прес-конференції.

Представники компанії Harles & Jentzsch - виробника вилучених кормів - заявляють, що вже декілька років купують у Голландії відходи виробництва біодизеля.

"Ми були легковажні і помилково вважали, що жирні кислоти, які залишаються після виробництва біодизеля з пальмової, соєвої та рапсової олії, придатні для виробництва кормів", - сказав в інтерв'ю виданню Westfalen-Blatt виконавчий директор Harles & Jentzsch Зіґфрид Зіверт. Однак попри систематичне використання жирних кислот технічного призначення, діоксин у кормах було виявлено вперше.

"Контроль здійснювався регулярно", - заспокоюють чиновники.

Прокуратура землі Шлезвіґ-Гольштейн веде слідство щодо наявності у діях підприємців ознак злочину.

Німецька хвиля

Зараз ви читаєте новину «Через скандал з діоксином у Німеччині закривають тисячі ферм ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути