середа, 12 травня 2010 07:49

Україна зацікавлена швидше розслідувати скандал з "діоксиновими яйцями"

Партії курячих яєць із маркуванням "біо" вилучили з німецьких торговельних мереж супермаркетів Rewe та Lidl. У них виявили діоксин — хімічну отруту канцерогенної дії. Федеральне відомство з питань споживачів Німеччини припускає, що кури дали "діоксинові яйця", бо їх годували комбікормом з українською кукурудзою. Мовляв, зерно могло містити сторонні хімічні сполуки.

— Доки нема офіційного розслідування, ці звинувачення безпідставні. Адже діоксин не використовують у сільському господарстві як добриво, — каже керівник аналітичної служби агентства "АПК-інформ" 39-річний Родіон Рибчинський. Припускає, що діоксиновий скандал — інформаційна провокація, в якій може бути зацікавлена якась комерційна фірма. — У міжнародній торгівлі випадки таких інформаційних атак трапляються мало не щодня. "Проколюються" компанії зі Сполучених Штатів, країн Євросоюзу, Японії, Росії. Звичайно, це впливає на імідж України. Після таких скандалів наші експортери втрачають компаньйонів.

Після таких скандалів наші експортери втрачають компаньйонів

— Діоксин може виділятися під час горіння органічних речовин, — каже керівник групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, 36 років. — Якщо десь спалюють сміттєзвалища, то найближчі поля піддаються ризику. Але відстежити потрапляння діоксину в рослини дуже важко. Німецька сторона має надати переконливі докази, що забруднена дійсно українська кукурудза. В Євросоюзі діє система відстежування походження продуктів, харчових або кормових компонентів, тому встановити джерело не буде складно. Якщо підтвердиться, що це кукурудза українського походження, то повинні провести розслідування. І що швидше й компетентніше його завершать, то більш упевнено зарубіжні партнери співпрацюватимуть із українськими. Якщо ж буде зволікання, зростатимуть підозри в неспроможності українців забезпечити контроль за сировиною. Від цього торговельний режим для нашої країни істотно погіршиться: Захід висуватиме нові вимоги щодо додаткових перевірок продукції на вміст діоксину чи інших важких сполук.



4,3


Стільки мільйонів тонн кукурудзи торік експортувала Україна. За цим показником наша держава посідає четверте місце в світі. Перед нами США, Аргентина й Бразилія.

Зерно купують переважно країни Євросоюзу. У південноєвропейських державах, насамперед в Іспанії, нашу кукурудзу використовують як корм для птиці. В останні роки кукурудза демонструвала одні з найвищих показників рентабельності в рослинництві України, перевищуючи показники пшениці та ячменю більш як удвічі.

Позаторік до Франції та Іспанії потрапила партія української олії, забруднена мастилом. Уміст домішок експертиза визнала нетоксичними, проте експорт української олії до країн ЄС був паралізований на п"ять місяців.

Зараз ви читаєте новину «Україна зацікавлена швидше розслідувати скандал з "діоксиновими яйцями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути