середа, 19 травня 2010 17:52

Експерти не знайшли в українській кукурудзі діоксину

Експерти не знайшли в українській кукурудзі діоксину

Власне розслідування звинувачень в наявності діоксину в українській фуражній кукурудзі,  що проводиться Україною, свідчить про помилковість таких тверджень.

Про це говориться в прес-релізі Мінагрополітики в середу.

"Попадання до Німеччини ураженої діоксином кукурудзи неможливе. Подібні заяви є нічим іншим, як публічним "пошуком винних". Адже набагато легше перекласти відповідальність на когось іншого - причому значно слабшого - ніж визнати провину за собою", - приводяться в документі слова міністра Миколи Присяжнюка.

Згідно з даними Мінагрополітики, звинувачення розслідуються із залученням всіх профільних служб і інспекцій - ветеринарної, карантинної, фітосанітарної та інших.

Міністерство нагадує, що за наслідками розслідування, проведеного державними органами Нідерландів, нібито джерелом забруднення діоксином кормів є фуражна кукурудза, яка поставлялася науково-виробничим приватним підприємством "Дніпро-2" (Херсон) на адресу Meunerie Liegeois BV і Doens Food Ingredients BV (Нідерланди).

Створена за дорученням міністра комісія по з'ясуванню причин інциденту вилучила чотири зразки, що знаходилися на зберіганні в Херсонській обласній державній хлібній інспекції, направила в Інститут екогігієни і токсикології для дослідження на зміст діоксину і фурану. За попередніми даними інституту, діоксину в кукурудзі не виявлено, дослідження на зміст фурану продовжуються, йдеться в повідомленні.

Паралельно Мінагрополітики і Держкомветмедицини також розслідують обставини постачань до Нідерландів кормів українського виробництва. Згідно з прес-релізом, вже встановлено, що документальний супровід партії фуражної кукурудзи була здійснено на належному рівні - ветеринарним свідоцтвом і сертифікатом якості.

Окрім того чотири зразки кукурудзи українського походження були досліджені в Нідерландах (International Laboratories TLR, Роттердам) і згідно з відповідним аналітичним звітом діоксину і поліхлорованих біфенілів (Pcbs) в них не було виявлено.

У даний час, за повідомленням ТОВ "АГРО-МААС Україна", кур'єрською службою додатково відправлені зразки кукурудзи для проведення повторних лабораторних досліджень в лабораторіях TLR (Роттердам) і Eurofins (Гамбург), говориться в повідомленні.

"Сьогодні Україна - серед визнаних гравців на зовнішніх зернових ринках. Країна виходить на провідні місця в торгівлі кукурудзою. Тому для нас украй важлива репутація нашої продукції в світі, і ми жорстко відстоюватимемо власні позиції", - відзначив М.Присяжнюк.

Як повідомлялося з посиланням на німецькі ЗМІ, в Німеччині в результаті розслідування виявленого в яйцях курей діоксину встановили, що причиною його появи в цій продукції стала кукурудза, що поступила з України. За даними Відомства захисту прав споживачів і контролю якості продовольства, сліди діоксину виявлені тільки в одній партії кормів, яка цією зими поступила до Німеччини з України через Нідерланди.

Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Експерти не знайшли в українській кукурудзі діоксину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути