пʼятниця, 28 травня 2010 09:01

Іноземні лабаторії не знайшли в українській кукурудзі діоксину

Іноземні лабаторії не знайшли в українській кукурудзі діоксину

Доказів того, що українська кукурудза, яка використовувалась для годування курей у Німеччині, містить діоксин, не виявлено.

Про це повідомив заступник міністра агрополітики Іван Демчак, посилаючись на дослідження, проведені українськими, нідерландськими і німецькими лабораторіями.

Аналізи проводили Роттердамська International Laboratories TLR, гамбурзька Eurofins та Київський інститут екогігієни і токсикології ім. Медведя.

Відсутність діоксину в українській кукурудзі визнають і нідерландські імпортери.

"Жоден тест не підтвердив наявність діоксину в українській кукурудзі", - заявив власник компанії Meunerie Liegeois Ламбер Льежуа.

За його словами, Meunerie Liegeois імпортує зернові з України вже 12 років і жодного разу не стикалася з поганою якістю продукції.

"Тепер, коли відомі результати тестів, ми особливо обурені розпалюванням цього скандалу в Німеччині", - зазначив пан Льежуа.

Українські фахівці вважають, що причиною появи діоксину в німецькому комбікормі могли стати інші компоненти кормів.

"Вісім років тому в курей, вирощених у Франції та Бельгії, також був виявлений діоксин. В результаті виявилось, що діоксин був у комбікормі, який проводився з використанням рослинної олії, забрудненого цією токсичною речовиною. Діоксин потрапив в масло при його транспортуванні", - розповів професор Інституту екогігієни і токсикології ім. Медведя Микола Проданчук.

На думку Івана Демчака, звинувачення в наявності діоксину в українській кукурудзі негативно позначаються на репутації України як експортера зернових.

"До того ж це могло вплинути на отримання дозволу на експорт вітчизняного м'яса курки в Європу", - стверджує він.

У Мінагрополітики мають намір домогтися спростування неправдивої інформації.

"На початку наступного тижня ми звернемося до посольства Німеччини з вимогою спростувати заяву про зміст в нашій кукурудзі діоксину", - заявив Демчак.

Нагадаємо, на початку травня Україну звинуватили в постачаннях до Євросоюзу кукурудзи з вмістом діоксину. За повідомленнями німецької преси, отрута був виявлений в курячих яйцях на німецьких фермах, в яких годували птицю комбікормом, виготовленим з українських зернових.

Згідно з повідомленням Єврокомісії, джерелом забруднення стала фуражна кукурудза, що поставляється українським експортером зерна компанією "Дніпро-2" нідерландським компаніям Meunerie Liegeois і Doens Food Ingredients. Українська кукурудза, що поставляється в Нідерланди надалі використовувалася в тому числі німецькими фермерами для виробництва комбікормів.

Кількісний склад діоксину в яйцях не шкідливий, якщо їх не їсти довго. Це визнають і німецькі фахівці. Проте місцеві ЗМІ швидко розповсюдили новину до економічно небезпечних наслідків.

КоммерсантЪ-Україна

Зараз ви читаєте новину «Іноземні лабаторії не знайшли в українській кукурудзі діоксину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути