Німецькі мережі супермаркетів Rewe та Lidl вилучили партії курячих яєць з маркуванням "біо", в яких виявили діоксин. За даними німецького відомства з питань споживачів, зерно кукурудзи українського походження постачалося до господарств щонайменше дев'ятьох німецьких земель. Зерно вони начебто купили ще взимку в одного нідерландського підприємства.
Експерт Німецько-українського об'єднання "Аграрний діалог" Гайнц-Вільгельм Штрубенгофф (Heinz-Wilhelm Strubenhoff ) вважає, що нинішнім "діоксиновим скандалом" вже завдано шкоди іміджеві України. Водночас, зауважує експерт, необхідно уникнути важких економічних наслідків.
"Бажано, щоб відповідні українські інстанції негайно відреагували й зробили все, щоб з'ясувати проблему та не поставити під загрозу експорт кукурудзи",- зазначив Штрубенгофф в інтерв"ю "Німецькій хвилі". Підкреслюючи надзвичайну важливість цієї статті експорту, фахівець повідомив, що Україна експортує багато мільйонів тонн кукурудзи на рік, значну кількість якої до країн Євросоюзу. У низці південно-європейських країн, насамперед в Іспанії, українська кукурудза відіграє велике значення як корм для птиці.
Фахівець не зміг навіть припустити, в який спосіб стало можливим потрапляння діоксину в кукурудзу. За словами Штрубенгоффа, ця речовина не використовується в сільському господарстві як добриво.
Втім, це вже не перший скандал у ЄС, у якому фігурує сільське господарство України. У 2008 році до Франції та Іспанії потрапила партія української олії, забруднена мастилом. Хоча ці домішки були визнані нетоксичними, скандал мав серйозні економічні наслідки. Експорт української олії був паралізований на 4-5 місяців, нагадав Штрубенгофф.
"Залишається сподіватися, що цей інцидент – поодинокий випадок, а обставини будуть з"ясовані якомога швидше",- додав він.
До торгівлі кукурудзою причетні приблизно п"ятдесят великих українських компаній, а також, імовірно, сотні окремих господарств, адже виробники теж мають право експортувати.
В останні роки кукурудза демонструвала одні з найвищих показників рентабельності в рослинництві, перевищуючи показники пшениці та ячменю більш ніж удвічі. І поточного року сільгоспвиробники України, очевидно, "зроблять більший акцент на вирощуванні кукурудзи", вважають знавці у Києві.
Коментарі
2