четвер, 08 квітня 2010 16:59

Пшеницю та кукурудзу посіють замість ріпаку

Торік в області посіяли 457,8 тис. га озимих. Майже 90% посівів у доброму і задовільному стані.

— Найгірша ситуація з озимим ріпаком. Із посіяних 133 тисяч гектарів збереглися 114. З них у доброму стані лише 17 відсотків, слабкі й розріджені посіви становлять 46 відсотків, — зазначає заступник голови облдержадміністрації Василь Черній, 50 років.

Замість померзлого ріпаку 19,1 тис. га планують пересіяти ярими зерновими, 10,7 тис. га — кукурудзою на зерно, 10,4 тис. — соняшником.

— Раджу придивитися краще до ріпаку, що зараз у задовільному стані. Не факт, що він буде рости, — зауважує голова обласної ради Григорій Заболотний, 58 років. — Для впевненості треба викопати корінь, розрізати вздовж і подивитися, чи є чорна ниточка. Якщо є, через місяць ріпак упаде. Такий краще пересіяти зараз. У першу чергу — ячменем. Як кажуть у народі, "ячмінь і овес кидай у грязь — будеш князь". Можна  кукурудзою, соняшником. Тільки його слід насівати не більше 3–4 відсотків. Так ми землю нищимо і самих себе. На землі, де загинув ріпак, добре сіяти цукрові буряки. На цукор і на внутрішньому, і на зовнішньому ринку є попит. Треба цим скористатися.

Ділянка, на якій був посіяний рапс, відновлюється сім років

У приватного підприємця Володимира Ткаченка із села Мар"янівка Хмільницького району випріло 16 га ріпаку. Пересівати планує й озиму пшеницю.

— Вона дуже добре дала росту восени і мало пішла в ріст тепер, — пояснює. — По прогнозах, у квітні має бути засуха. Боюсь, якщо така пшениця й виживе, врожаю дасть небагато. Замість померзлих рослин посію сою чи ярий ячмінь.

Ріпак підприємець посіяв востаннє.

— Ця культура дуже нерентабельна, з нею постійні проблеми. Заморозки переживає погано, виснажує землю. Ділянка, на якій був посіяний рапс, відновлюється щонайменше сім років. Восени, коли його збираємо, ціна настільки низька, що часто не окуповується навіть пальне, затрачене на обробку. Колись той рапс агітували сіяти через те, що Європа розраховувала виробляти з нього біопаливо. Та зараз це невигідно.

В обласному управлінні аграрного розвитку запевняють, що насіння для пересівання достатньо. Його має вистачити на 150 тис. га площ різних культур. За потреби готові докупити.

Зараз ви читаєте новину «Пшеницю та кукурудзу посіють замість ріпаку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути