Ексклюзиви
пʼятниця, 11 травня 2012 16:26

Через перенаселеність міста тисячі манільців живуть на кладовищі
17

Фото: Фото: s341.photobucket.com

Через перенаселеність і брак робочих місць, багато філіппінців змушені жити на кладовищах.

На Філіппінах зараз проживає трохи більше ста мільйонів людей, країна знаходиться на 12-му місці в світі за кількістю населення. При цьому територія країни не велика. Дохід на душу населення тут вкрай низький, тому питання з житлом часто стає нерозв'язним.

Багато будинків філіппінців зроблені з жерсті або навіть картону, обтягнутого поліетиленом від дощів і високої вологості. Багато хто живе просто на вулицях під бетонними "дахами" автострад і контейнерами вантажівок. Але найдивніше місце оселі манільців - величезне столичне Північне кладовище. В нинішній час це - не тільки останній притулок для мертвих, але й житло для більш ніж десяти тисяч живих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На подвійних пам'ятниках заклеюють фото живого

Від центрального входу вглиб цвинтаря веде широка дорога, якою проїжджають похоронні процесії, є навіть місцева маршрутка - трайсікл. Чим далі від центрального входу, тим більше "населених" мавзолеїв. Багато хто живе з дозволу родичів померлих, умовившись доглядати за могилою. Чимало сімей також живуть на могилах власних родичів.

Життя тут протікає як і в будь-якому іншому населеному пункті: дорослі перуть, лагодять щось, готують, діти грають в карти і баскетбол. Як у будь-якому суспільстві, тут є і своя класова ієрархія. Ті, у кого є "власні" мавзолеї - є заможним класом. Правда документів практично немає ні в кого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На спалення мерців в Індії жінкам дивитись не можна

І діти, і дорослі підробляють тут же, на кладовищі. Хтось працює водієм на катафалку, хтось риє могили, хтось доглядає за мавзолеями більш багатих сусідів. Діти підробляють тим, що носять за 50 песо труни. Тут є і свої волонтери-вчителі, лікарі, кравці і навіть фахівці з манікюру.

Правда все населення цього незвичайного містечка виглядає дуже охайно. Перуть і миються філіппінці дуже часто. Їжа готується тут, як правило, на газових пальниках, але іноді і на невеликому вогнищі серед могил. Питна вода незаконно добувається з водопроводу Маніли.

Зараз ви читаєте новину «Через перенаселеність міста тисячі манільців живуть на кладовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути