Ексклюзиви
вівторок, 10 січня 2012 13:21

З церкви на Львівщині вкрали чотири ікони 17 століття

З церкви у с. Волиця Древлянська на Львівщині, вкрали 4 ікони останньої чверті XVII ст. пензля Івана Рутковича. З іконостасу зникли образи Святого Миколая, Богородиці Одигітрії, Христа Пантократора та Вознесіння Господнього.

- Вранці 7 січня я зайшов, аби відкрити церкву до різдвяного богослужіння, — розповідає Михайло Затхей, паламар церкви Воскресіння Господнього, - одразу побачив, що чотири дерев'яних ікони, що були навколо іконостасу зникли. Подзвонив у міліцію. Богослужіння проводили, але настрою святкового у вірян не було. Злодії винесли ікони через чорний вхід. Там був зламаний замок. Дерев'яні ікони великі: 120х80 сантиметрів, потрібно кілька людей, щоб впоратись, і якийсь автомобіль великий, щоб те загрузити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Острог їдуть дивитися на дивовижну ікону, де Стефан затуляє рот Ісусу

Найближча хата до церкви за 200 метрів. Селяни нічого підозрілого не чули і не бачили. Востаннє ікони бачили 4 січня, коли закривали церкву перед святами.

Дерев'яна церква Вознесіння Господнього збудована у 16 столітті та є національною пам'яткою архітектури. Належить Українській православній церкві Київського патріархату. У церкві немає сигналізації, відеоспостереження. Двоє вхідних дверей закривали на звичайні замки із колодками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козельщинська ікона Божої Матері допомагає створити сім'ю

- Ці ікони - найкращі роботи видатного українського художника Жовківської школи іконопису Івана Рутковича, — каже львівський колекціонер Олександр Молодий. - Люди, які їх викрали, певно або працювали під замовлення, або достеменно знали їхню мистецьку і фінансову вартість. На місці злочину правоохоронці знайшли ватні тампони із хімічним розчином — це свідчить про те, що злодії перевіряли автентичність ікон на місці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Прикарпатті ікона "постаршала" на 200 років після реставрації

Вартість вкрадених ікон колекціонери називають від п'ятдесяти тисяч доларів за одну, але в Україні їх продати неможливо - вони надто відомі. Порушена кримінальна справа та ведеться слідство.

У церкві залишився різьблений іконостас Івана Рутковича 1680–1682 років, підписаний і датований. Іконостас був позолочений у 1931 році та реставрований наприкінці ХХ століття. Викрасти його можна було б лише по частинах.

Зараз ви читаєте новину «З церкви на Львівщині вкрали чотири ікони 17 століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути