четвер, 28 червня 2007 17:41

Італійці вирівняли Пізанську башту

У Італії успішно завершилася операція з додання падаючій башті в Пізі більш вертикального положення, пише Telegraph.

Проект обійшовся в 20 мільйонів доларів. В результаті робіт вдалося на 45 сантиметрів зменшити відхилення верхівки башти. Таким чином, падаюча башта повернулася до положення 1838 року.

- Вона розпрямилася навіть сильніше, ніж ми чекали, - сказав експерт з механіки грунту з лондонського Imperial College Джон Бурланд (John Burland), що брав участь в операції.

Міжнародна група "рятувальників" Пізанської башти прибрала з північного боку башти 70 тонн грунту, що привело до повороту споруди в цю сторону. Рух контролювався за допомогою 600 тонн свинцевого баласту-противаги в башті і системи металевих тросів, які "заякорили" пам"ятник. На жаль, ці громіздкі конструкції дуже знижують художню цінність пам"ятника. Поки нове положення башти підтримується тільки з їх допомогою.

Роботи прискорило обвалення менш відомої падаючої башти в місті Павія в 1989 році, коли під завалами загинули чотири людини.

Попутно башта була відреставрована зовні так, що тепер сталі знов очевидні відмінності між вапняковими і мармуровими ярусами.

Башта почала кренитися в 1173 році і збудована дугоподібною для компенсації вигину. З 1990 року, з побоювань можливого обвалення башти масою 14 500 тонн, в неї перестали допускатися туристи.

За оцінками керівника комітету порятунку башти Сальваторе Сеттіса, без вжитим заходам башта б впала між 2030 і 2040 роками, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Італійці вирівняли Пізанську башту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути