четвер, 22 квітня 2010 10:09

Ісландський вулкан поступово вщухає

Ісландський вулкан поступово вщухає

Активність ісландського вулкану Ейяфьятлайокудль за останні дні знизилася в десять разів, але ця тема продовжує обговорюватися у ЗМІ.

У середу ісландські вулканологи повідомили, що темпи виверження магми вулкану впали вдесятеро - до 30 кубічних метрів, або 75 тонн вулканічного матеріалу в секунду.

Раніше про зміну характеру виверження в інтерв"ю РІА "Новости" розповів професор геофізичного інституту Університету Ісландії Магнус Гудмундссон, який додав, що в новій стадії посилилася магматична активність, і вже видно фонтани лави, які викидаються на висоту близько 300 метрів.

Однак разом з цим вулканологи побоюються, що Ейяфьятлайокудль може "пробудити" вулкан Катла, який знаходиться неподалік.

"Виверження Ейяфьятлайокудлю може стати пусковим механізмом для виверження сусіднього вулкану Катли в тому випадку, якщо магматичне вогнище розташовано під двома вулканами. Проте, ані ісландські, ані російські геофізики зі 100% впевненістю передбачити сценарій розвитку подій не можуть. На півострові Камчатка є Ключевська група вулканів. До неї входять 3 діючих і 9 вимерлих вулканів, але там виверження одного далеко не завжди провокує активність інших", - розповів вулканолог Володимир Кирьянов.

GZT, Росбалт

Зараз ви читаєте новину «Ісландський вулкан поступово вщухає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути