середа, 21 квітня 2010 09:01

Ісландії загрожує виверження іще одного вулкану

Ісландії загрожує виверження іще одного вулкану

Вулкан Ейяф"яллайекюль може спровокувати виверження іншого ісландського вулкана, який називається Катла.

Як передає Associated Press з посиланням на ісландських вчених, якщо це трапиться, то виверження буде удесятеро сильнішим, у результаті чого в атмосферу буде викинуто значно більшу за обсягом хмару вулканічного попелу, ніж ту, що викликало закриття повітряного простору в більшості країн Європи з 15 квітня.

Обидві гори перебувають на півдні Ісландії на відстані приблизно 20 км одна від одної. Вчені вважають, що вони пов"язані між собою магматичним каналом.

Напередодні вулкан Катла не подавав ознак активності. Останнє велике його виверження відбулося у 1955 році, фахівці зазначають, що цей вулкан "прокидається" в середньому один раз на 80 років.

У понеділок, 19 квітня, британська метеорологічна служба повідомила, що виверження вулкана Ейяф"яллайекюль практично припинилося. Однак, незабаром фахівці зауважили, що вулкан знову викидає попіл на висоту від 3 до 4,5 тисяч метрів. На думку ісландських вчених, у виверженні вулкана наступила нова фаза - вивергається більше  лави, і менше попелу і пилу.
РБК
Зараз ви читаєте новину «Ісландії загрожує виверження іще одного вулкану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути