вівторок, 27 листопада 2007 15:02

Ісландія названа найкращою країною для життя

Ісландія названа найкращою країною для життя
Ісландія визнана ООН кращою країною світу для життя. Така висока оцінка міститься в щорічній доповіді Програми розвитку Організації Об"єднаних Націй (ПРООН).

При складанні рейтингу експерти ПРООН беруть за основу такі показники, як тривалість життя, рівень освіти, розмір валового національного продукту та ін. Такі рейтинги ООН публікує щорічно, починаючи з 1990 року.

Впродовж останніх шести років перший рядок в цьому рейтингу займала Норвегія, яка цього року розташувалася на другій позиції. За Норвегією йдуть: Австралія, Канада, Ірландія і Швеція. Останні місця в рейтингу цього року зайняли Сьєрра-Леоне, Буркіна-Фасо, Гвінея-Бісау.

Всупереч своїй назві - "країна льоду" - і наявності льодовиків, Ісландія - зовсім не арктична країна. Теплі води Северо-атлантичної течії, а також вулканічне тепло з грунту і термальні води пом"якшують її клімат.

У країні практично немає бідних і класове розшарування менш виражене, ніж в багатьох інших країнах. Добробут супроводжується підвищенням економічної і соціальної безпеки і рівноправ"я.

Оскільки майже все (окрім енергії) в Ісландії імпортується, то відповідно і ціни на їжу, і плата за житло і транспорт в цій частині Північної Атлантики дуже високі, проте це значною мірою компенсується високими доходами населення і низьким рівнем інфляції.

Показниками турботи держави про здоров"я населення слугує висока тривалість життя (76 років для чоловіків і 81 рік для жінок) і дуже низька дитяча смертність (ок. 5,3 на 1000 новонароджених).

Функціонують 25 лікарень, які надають медичну допомогу на найвищому рівні. Колись справжньою проблемою в Ісландії був туберкульоз, в даний час він практично викорінений.

80% ісландців вірять в існування ельфів, тролів і інших казкових істот. Навіть сьогодні останньою інстанцією при проектуванні доріг і будівництві житла є не архітектурні і технічні установи, а народні повір"я і розповіді бабусь і дідусів про домівки ельфів. Якщо проектована дорога або будівля можуть порушити схованку казкових персонажів - проект  міняється, повідомляє NEWSru Подорожі.

Зараз ви читаєте новину «Ісландія названа найкращою країною для життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути