Ексклюзиви
середа, 16 січня 2008 12:53

Іслам Карімов втретє вступив на посаду президента Узбекистану

Іслам Карімов, який виграв чергові вибори в грудні 2007 року, офіційно вступив на посаду узбецького президента.

Фактично Карімов, який перебуває при владі більше 16 років, починає свій третій термін як глава держави. При цьому конституція країни забороняє одній людині займати вищий державний пост більше двох разів. Прихильники Карімова заявляють, що через поправки до основного закону, прийнятих за ініціативою президента, його попередні терміни як би "обнулилися", так що він може правити і далі.

На церемонії вступу на посаду, яка відбулася 16 січня в узбецькому парламенті, президент в черговий раз приніс присягу, пообіцявши "вірно служити народу". Він також подякував громадян за участь в "демократичних виборах".

Нагадаємо, що в грудневих виборах окрім Карімова брали участь три претенденти. Проте всі вони, як відзначали спостерігачі, фактично підтримували діючого главу держави. На думку правозахисників, роль цих кандидатів звелася головним чином до того, щоб створити видимість альтернативних виборів.

За даними ЦВК Узбекистану, Іслам Карімов отримав 88 відсотків голосів. На попередніх виборах в 2000 році його результат був дещо вищим: 91,9 відсотка голосів. Тоді у нього був всього один суперник, який у результаті сам проголосував за діючого президента, повідомляє "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Іслам Карімов втретє вступив на посаду президента Узбекистану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути