неділя, 25 лютого 2007 10:53

Іран запустив у космос свою першу ракету

Іран оголосив про перший успішний запуск ракети в космос.

- Ракета доставила дослідницькі матеріали, створені міністерствами науки і оборони, - заявив глава іранського центру аерокосмічних досліджень доктор Бахрамі в ефірі державного телебачення.

Про які саме матеріали йдеться, не уточнюється.

В кінці січня про підготовку запуску іранської ракети в космос повідомило видання Aviation Week, пославшись на главу комісії іранського парламенту з питань національної безпеки і зовнішньої політики Аляоддіна Боруджерді. Ізраїльські експерти в інтерв"ю Aviation Week припустили, що Іран запустить розвідувальний супутник.

Американські фахівці вважають, що іранці пристосували для запуску в космос свою найсучаснішу ракету Shahab 3, яка, за різними даними, має радіус дії від 1500 до 2000 кілометрів. За іншою версією, Іран скопіював північнокорейську міжконтинентальну ракету Taepodong-2.

У жовтні 2005 року Іран розробив свій перший космічний супутник. Апарат Sina-1 був виведений на орбіту російською ракетою "Космос-3М". У іранському уряді заявили, що Sina-1 є дослідницьким і телекомунікаційним супутником. При цьому заступник міністра зв"язку Ірану Ахмед Талебзаде відзначив, що апарат може використовуватися в розвідувальних цілях, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Іран запустив у космос свою першу ракету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути