Ексклюзиви
вівторок, 17 листопада 2009 15:46

Іран будує секретний об"єкт зі збагачення урану не для мирних цілей

Іран будує секретний об"єкт зі збагачення урану не для мирних цілей

Експерти МАГАТЕ (Міжнародного агентства з атомної енергії) повідомляють, що будівництво Іранського секретного об"єкту зі збагачення урану вже близьке до завершення. Міжнародні експерти занепокоєні, що продукції цього центру вистачить для створення однієї бомби на рік, повідомляє Associated Press.

Іранське будівництво донедавна секретного об"єкту зі збагачення урану "перебуває на етапі розвитку", його високотехнологічне устаткування, вже встановлене на укріплені об"єкти, задовго до свого офіційного запуску в 2011 році, мовиться в доповіді МАГАТЕ.

Після того як дізнались про існування підземного заводу Фордо неподалік від священного міста Кум, посилилися підозри щодо можливого існування інших секретних іранських ядерних об"єктів, які не перебувають під наглядом МАГАТЕ. Вони можуть бути використані для військових цілей.

Доповідь МАГАТЕ не містила оцінки можливостей Фордо. Проте як повідомив високопоставлений урядовець, знайомий з роботою ООН в Ірані, розмір об"єкту натякає на те, що в ньому можна буде виробляти близько тонни збагаченого урану на рік.

Урядовець повідомив це на умовах анонімності.

Міжнародні аналітики вказують, що цього цілком достатньо для виробництва ядерних боєголовок, але замало для цивільних реакторів Ірану, які ще не введені у експлуатацію. Це також стосується ще не завершеного заводу в південному портовому місті Бушер.

"Він навіть не в змозі буде виробити достатньо палива для ядерного реактора за дев"яносто років, але він буде здатний виробити одну бомбу на рік. Це видається дивним", - сказав Іван Оелріх, віце-президент програми стратегічної безпеки Федерації американських вчених."

Переклад: Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Іран будує секретний об"єкт зі збагачення урану не для мирних цілей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути