понеділок, 02 листопада 2009 12:33

Іран перенесе столицю з Тегерана

Іран перенесе столицю з Тегерана
Рада доцільності Ісламської республіки Іран схвалила ініціативу про перенесення столиці держави в інше місто у зв"язку з небезпекою руйнування Тегерана під час землетрусу, повідомляє The Guardian.

За інформацією видання, з пропозицією виступив духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї. Сейсмологи, уточнює The Guadian, попередили про те, що найближчим часом в районі Тегерана може відбутися руйнівний землетрус.

На думку професора Бахрама Акашеха, Тегеран був обраний столицею "помилково". Зараз, уточнив він, місту загрожує землетрус, магнітуда якого може сягнути восьми. "Я попереджав влада про це ще 40 років тому. Якби мене послухали тоді, Тегеран не став би мегаполісом і його розвиток не вийшов би з-під контролю", - цитує газета слова вченого.

Акашех повідомив, що нова столиця буде побудована між містами Кум і Деліжан в провінції Маркази. У цьому районі, заявив учений, землетрусів не було протягом останніх двох тисяч років.

Плани про перенесення столиці Ірану розглядалися ще 20 років тому. Однак після руйнівного землетрусу 2003 року в місті Бам, при якому загинули близько 40 тисяч чоловік, обговорення проекту відновилося.

В даний час у Великому Тегерані проживає близько 13 мільйонів чоловік. Міська інфраструктура, зазначає видання, вже не витримує навантаження, яке виросло в багато разів. На початку XX століття в місті проживало 250 тисяч чоловік, а після Другої світової війни Тегеран налічував близько одного мільйона жителів.

За матеріалом: Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Іран перенесе столицю з Тегерана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути