Ексклюзиви
понеділок, 17 січня 2011 15:09

Ірак забракував українські БТРи

Ірак забракував українські БТРи

Першу партію українських БТР-4 очікують в Іраку в лютому.

Як повідомило "Інтерфакс-Україна" джерело, знайоме з деталями ходу виконання контракту.

"Поставка першої партії у складі 26 бойових машин намічена на кінець лютого", - сказав співрозмовник.

За його даними, узгоджене українською та іракською сторонами перенесення термінів поставок перших БТР-4 в Ірак, що планувався раніше на кінець 2010 року, обумовлене проведенням програми випробувань нової техніки в повному обсязі - на відповідність тактико-технічним завданням.

"Терміни поставки другої партії планується уточнити після приймання замовником першої партії", - сказав він.

Як відомо, У 2009 році дочірнє підприємство держкомпанії "Укрспецекспорт" - держпідприємство "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес" уклала контракт з Іраком на суму понад $550 мільйонів.

Контракт передбачає поставку протягом 3-3,5 років більше 400 одиниць бронетехніки, зокрема БТР-4, 6 легких транспортних літаків Ан-32, а також проведення послуг з ремонту авіаційної техніки.

У числі основних виконавців контракту виступить Харківське конструкторське бюро машинобудування ім. Морозова (ХКБМ) і держпідприємство "Завод ім. Малишева" (Харків), ДП "Антонов" (Київ).

За даними джерела, ДП "Антонов" на даний час вже завершило зборку перших двох машин для іракського замовника, йде узгодження строків їх поставки. Початок поставок авіатехніки намічений на 2011 рік.

Загальний обсяг операції, за неофіційними даними, може скласти $2,4 мільярди.

У ЗМІ з'явилася інформація про те, що харківські БТРи відмовилося приймати міністерство оборони Іраку, через що під загрозою зриву опинилося найбільше оборонне замовлення Україні.

У керівництві Харківського конструкторського бюро машинобудування ім. Морозова, як пишуть ЗМІ, заявили, що всьому виною гармаші з Кам'янця-Подільського, які неякісно спрацювали.

Неполадки виявили не на етапі випробувань українською стороною, а вже коли замовлення приймали іракці. 30-міліметрові гармати допускали осічки і затримки. У результаті гармати зняли і відправили на доопрацювання, до кінця січня вони повернуться до Харкова.

Керівництво КБ ім. Морозова запевняє, що до кінця 2012 будуть поставлені всі 420 БТРів різної модифікації.

Нагадаємо, в 2009 році дочірнє підприємство держкомпанії Укрспецекспорт "- держпідприємство Прогрес уклало контракт з Іраком на суму понад $ 550 млн.

Контракт передбачає постачання протягом 3-3,5 років більш ніж 400 одиниць бронетехніки, зокрема БТР-4, 6 легких транспортних літаків Ан-32, а також проведення послуг з ремонту авіаційної техніки.

Раніше повідомлялося, що Україна готує на вересень 2010 року постачання до Іраку першого легкого транспортного Ан-32, а на листопад постачання перших 11-ти БТР-4, проте підтвердження цієї інформації так і не було.

Зараз ви читаєте новину «Ірак забракував українські БТРи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути