четвер, 20 серпня 2009 19:54

Бетеером "Ладья" цікавляться американці

Під час святкування в столиці Дня Незалежності 24 серпня українські виробники озброєнь та військові представлять 28 одиниць техніки. На прохання "ГПУ" керівник дослідницьких програм Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець, 41 рік, виділив найцікавіші зразки.


Танк "Оплот" (розробка Харківського бюроім. Морозова)

Новизна. На 98% збирається з вітчизняних комплектуючих. Один із найсучасніших танків у світі. Має керовані протитанкові ракети, які запускають через канал ствола й мають високу влучність на відстань до 5 км. Такого озброєння не мають танки країн НАТО.

Має унікальну систему динамічного захисту "Дуплет", що убезпечує від тандемних кумулятивних зарядів. Протистоїть такій сучасній зброї, як російський гранатомет "Хашим". Останній пробиває американські танки "Абрамс".

Дизельний двигун української розробки має автоматичну коробку та потужність 1200 кінських сил, цілком конкурує із зарубіжними аналогами.

Проблеми. Українська армія має надмірну кількість танків. У найближчі роки їх планують скоротити з 700 до 400.

У світі нині купують не самі танки, а всю лінію їх виробництва. За останні чотири роки Україна не виграла жодного танкового тендеру, хоча такі проводила Туреччина, Малайзія, Греція.


БТР-4 "Ладья" (Бюро ім. Морозова)

Новизна. Має принципово нове компонування. На базі "Ладьї" можна створити все сімейство легких машин: командних, розвідувальних, дозорних, санітарних, систем із гарматою 100 мм тощо.

Перспективи. Потрібен українським збройним силам. Цікавить американські компанії, що збираються постачати його до Афганістану, Іраку, Македонії.

Проблеми. Лише в Європі 38 виробників займаються випуском легкої бронетехніки: конкуренція надзвичайно висока.


Автоматизована башта "Гром" (Бюро ім. Морозова)

Новизна. В різних варіантах використовується для модернізації колишньої радянської легкої бронетехніки. Має потужний набір озброєнь: гармату, кулемет, автоматичний гранатомет, реактивний комплект.

Перспективи. Закуповує українська армія. Модулі постачали в країни Африки та Грузію.

На армію витрачаємо менше, ніж на міліцію

— Представлена переважно бронетехніка, тоді як світ зараз дбає про авіацію і системи протиповітряної оборони, — каже Сергій Згурець про виставку озброєнь 24 серпня. — Який сенс займатися наземними військами, якщо вони будуть знищені з повітря? Всі люди в цих надсучасних танках будуть смертниками.

Мати боєздатну авіацію і протиповітряну оборону значно ефективніше, ніж пишатися танками. А Україна їх не має. Наші літаки-винищувачі, здатні виконувати бойові завдання, можна порахувати на пальцях. Перша задача для будь-якого міністра оборони й уряду — "підняти" ППО і авіацію. Треба приймати рішення, як закривати ці "дірки": власними силами шукати партнерів або купувати озброєння закордоном.

У нас не слабка армія, а слабка влада. Вона не розуміє, навіщо їй безпека у вигляді армії. Цього року вперше в українській історії витрати на армію менші ніж на міліцію. Це маразматичні речі з огляду на те, що була Тузла, війна в Грузії.

Зараз ви читаєте новину «Бетеером "Ладья" цікавляться американці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути