вівторок, 19 червня 2018 14:24

Ініціативами щодо вступу України в НАТО влада заграє перед Заходом в надії на підтримку на виборах - Ніколаєнко

Ініціативами щодо вступу України в НАТО влада заграє перед Заходом в надії на підтримку на виборах - Ніколаєнко
Питання вступу в НАТО потрібно вирішувати не в стінах Верховної Ради, а на всеукраїнському референдумі.

В умовах відсутності успіхів у економічних реформах і напередодні виборів влада в черговий раз підняла тему вступу до НАТО. Ця ініціатива суперечить Декларації про державний суверенітет України і повинна прийматися на всеукраїнському референдумі, а не народними депутатами у Верховній Раді. І головне - саме НАТО не готова прийняти Україну, оскільки наша країна не відповідає необхідним критеріям для вступу в цю організацію. Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив глава партії "Основа" Андрій Ніколаєнко, коментуючи розгляд у другому читанні законопроекту №8068 про нацбезпеку.

На думку політика, в законопроекті про нацбезпеку недостатня увага приділена економічній безпеці, що є ключовою проблемою в ситуації, що склалася зараз в Україні.

"У документі озвучені різні види безпеки - громадська, екологічна, кібербезпека, а економічна безпека згадується там всього двічі і в абсолютно випадковому контексті. Але потрібно розуміти, що держава по-справжньому безпечна тільки тоді, коли працює економіка країни. Коли нинішня влада не може показати жодних успіхів у економіці, тоді вкидається тема вступу до НАТО", - зазначив Андрій Ніколаєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не миротворці" - назвали новий спосіб повернути Донбас

Також глава "Основи" нагадав, що вступ до НАТО суперечить ухваленій 16 липня 1990 року Декларації про державний суверенітет України, в якій позначено курс на нейтралітет і неучасть у військових блоках.

"Нейтральний статус допоміг би нам уникнути тих проблем, що ми зараз маємо в Криму та Донбасі. Але попередня влада "загравала" то з Росією, то з НАТО, в результаті росіяни вчинили акт агресії щодо України, перешкоджаючи нашому вступу до НАТО ", - додав Андрій Ніколаєнко.

Коли влада не може показати жодних успіхів в економіці, тоді вкидається тема вступу до НАТО

За його словами, питання вступу до НАТО потрібно вирішувати не в стінах Ради, а на всеукраїнському референдумі.

"Народні депутати та парламентські партії не користуються довірою більшості українців і не мають права приймати таке історично важливе рішення. Крім того, опитування показують, що голоси "за" і "проти" вступу до НАТО розподіляються приблизно порівну. Я вважаю, що всі питання, що розколюють наше суспільство (НАТО, мова, релігія), не слід виносити, як першочергові. Нам потрібно розвивати економіку, займатися питаннями, що об'єднують націю. І створювати передумови, щоб у майбутньому на всеукраїнському референдумі більшість українців вирішили, чи хочуть вони до НАТО або нейтрального статусу. Вони точно не захочуть в оборонний блок з Росією. Але своїми ініціативами вступу до НАТО влада заграє перед Заходом і частиною електорату в надії на підтримку на виборах", - підкреслив політик.

Усі питання, що розколюють наше суспільство, не слід виносити, як першочергові

Як зазначив Андрій Ніколаєнко, українцям потрібно правильно сприймати НАТО і знати реальний стан речей, в тому числі умови щодо вступу нових країн до цієї військово-політичної організації і ставлення до України членів Альянсу.

"НАТО вже показала неготовність нас прийняти: Україна не відповідає деяким критеріям вступу (відсутність збройних конфліктів і територіальних суперечок), а низка країн-членів блокує наш рух до Альянсу", - резюмував глава "Основи".

21 червня, Парламент планує розглянути в другому читанні законопроект №8068 про національну безпеку України. У першому читанні Рада затвердила президентський проект закону 5 квітня 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «Ініціативами щодо вступу України в НАТО влада заграє перед Заходом в надії на підтримку на виборах - Ніколаєнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути