понеділок, 20 жовтня 2014 14:30

Інформація про масові страти і звірства на Донбасі роздута - Amnesty International

Інформація про масові страти і звірства на Донбасі роздута - Amnesty International
Фото: Gazeta.ua

У правозахисній організації Amnesty International констатують, що страти та інші умисні вбивства з боку як проросійських сепаратистів, так і з боку українських військових, мають місце на сході України, але їх масштаби явно перебільшені в подачі російських ЗМІ і влада Росії.

Про це розповіла на брифінгу в понеділок у Києві директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур, презентуючи доповідь "позасудові страти під час конфлікту в Східній Україні".

"Немає жодних сумнівів, що позасудові страти та інші звірства скоюються як проросійськими сепаратистами, так і прокиївський силами на сході України, але отримати достовірне уявлення про масштаби цих порушень дуже важко. Цілком імовірно, що багато з цих порушень ще не виявлені, а інші навмисно фальсифікуються. Також очевидно, що деякі з найбільш шокуючих випадків, про які надходили повідомлення, зокрема в російських ЗМІ, були в значній мірі перебільшені", - розповіла вона.

За її словами, зокрема, реальна картина, яку в російських ЗМІ представляють як "масові поховання" в Нижній Кринці, - "дійсно жахлива".

"Все вказує на позасудові страти чотирьох місцевих жителів або регулярними Збройними силами України, або добровольчими батальйонами, діючими в регіоні. Ці факти повинні бути ретельно розслідувані органами, що мають на це повноваження. Однак цей епізод демонструє, наскільки звинувачення в порушеннях роздуваються, особливо з боку російських властей і в умовах інформаційної війни ", - сказала Мазур.

Крім того, в звіті Amnesty International наводяться приклади умисних вбивств з боку сепаратистів у Східній Україні, серед жертв яких - проукраїнські активісти та їх передбачувані прихильники, місцеві злочинці і затримані комбатанти.

У той же час організація не знайшла і не отримала ніяких переконливих доказів масових вбивств або поховань.

"Ми побачили окремі інциденти позасудових страт, які в деяких випадках прирівнюються до військових злочинів. Цим порушенням має бути покладено край. Всі випадки, де є грунтовне підозра, повинні ефективно розслідуватися, а винні з обох сторін повинні бути притягнуті до відповідальності", - підсумувала Мазур.

Дослідження Amnesty International проводилося в Східній Україні (Донбасі) наприкінці серпня і в кінці вересня 2014 року. Дані зібрані під час інтерв'ю з жертвами порушень прав людини та їх сім'ями, очевидцями, місцевими чиновниками в Луганській та Донецькій областях, медичними працівниками та комбатантами з обох сторін.

Зараз ви читаєте новину «Інформація про масові страти і звірства на Донбасі роздута - Amnesty International». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути