вівторок, 29 травня 2007 19:25

У Індії вчені знайшли не відомий раніше вид безногих ящірок (ФОТО)

Керівник кафедри зоології Університету Північної Орісси Сушив Кумар Дутта повідомив, що плазуна слід віднести до нового вигляду роду Sepsophis. Його знайшли 11 днів тому в ході польового дослідження в штаті Орісса, приблизно в 1000 км. на південний схід від Нью-Делі.

"Ящірка схожа на невелику (довжина приблизно 18 см) змію, покриту лускою, - розповів керівник дослідження Дутта. - Вона віддає перевагу лісистим і прохолодним районам з м"якими грунтами".

Згідно сучасним припущенням учених, ящірки і змії відбулися від одного предка. Втім, за словами індійського зоолога, в процесі еволюції ці представники фауни придбали таке велике число морфологічних відмінностей, що зараз прийнято виділяти їх в два разних підряду лускових класу плазунів. Так, у ящірок, на відміну від змій, зберігається грудина, а ліва і права половини щелепного апарату сращени. Крім того, ящірки володіють цілком розвиненими роздільними століттями очей і прихованими під шкірою вухами, тоді як змії повністю позбавлені вік і зовнішніх органів слуху.

Важлива ознака відмінності підрядів - наявність кінцівок у більшості ящірок і їх відсутність у змій. Проте навіть безногі ящірки зміями від цього не стають, поввідомляє Газета.ру.

Зараз ви читаєте новину «У Індії вчені знайшли не відомий раніше вид безногих ящірок (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути