понеділок, 28 вересня 2020 20:23

"Хотіли владу з міцним хребтом, а отримали сколіоз" - чому державна система в Україні не працює

"Хотіли владу з міцним хребтом, а отримали сколіоз" - чому державна система в Україні не працює
Андрій Андрушків: виконавчі органи реагують швидше на дзвінок з Офіса президента, ніж на пряме доручення уряду. Фото: Тарас Подолян

Конституцію України ухвалили 1996 року. Тоді за Кучми виписали президентсько-парламентську республіку, що працює лише в кількох країнах світу.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить експерт з управління Андрій Андрушків.

"Дали главі держави можливість впливати на виконавчі органи. Створили гомункул. Влада повинна була мати міцний хребет, а отримала сколіоз (10 років Україна була президентсько-парламентською республікою. 2004-го змінили Основний закон, і з 2006 до 2010 року мали парламентсько-президентську, потім повноваження президента розширили. До Конституції зразка 2004 року повернулися 21 лютого 2014 року. -Gazeta.ua).

Парламент призначає уряд, але декого туди відправляє і президент. Якимось боком глава держави впливає на призначення голів місцевих органів виконавчої влади. Очевидно, щоб мати доступ до адмінресурсу на виборах. Але ж голосування раз на п'ять років, решту часу треба втілювати урядову політику на місцях. Тому часто робота виконавчої влади там неефективна", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, які міста є комфортними для життя в Україні

Будучи головою Закарпатської ОДА Геннадій Москаль матюкав політику Міністерства охорони здоров'я на чолі з Уляною Супрун, згадує він.

"Але уряд підтримав цю реформу. Парламент голосував за неї у двох читаннях. Якщо ти як представник влади маєш пропозиції, висловлюй їх на етапі обговорення, коли стратегія ще не затверджена. Це теж через сколіоз влади. Бо виконавчі органи реагують швидше на дзвінок з Офіса президента, ніж на пряме доручення уряду. Все це дійшло до апогею за президентства Зеленського, коли співбесіди на прем'єра проводять в ОП. Для чого тоді парламент", - додає управлінець.

Повне інтерв'ю з Андрієм Андрушківим читайте у журналі "Країна" від 24 вересня.

Статтею 6 Основного Закону держави прямо передбачено, що "державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України".

Зараз ви читаєте новину «"Хотіли владу з міцним хребтом, а отримали сколіоз" - чому державна система в Україні не працює». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути