вівторок, 18 травня 2010 09:25

Ходорковський оголосив безстрокове голодування

Ходорковський оголосив безстрокове голодування

Михайло Ходорковський оголосив безстрокове голодування на знак протесту проти продовження йому терміну арешту, яке він вважає незаконним.

Як повідомляється на сайті Радіо Свобода, про це йдеться в заяві колишнього голови НК ЮКОС, направленому голові Верховного суду РФ В'ячеславу Лебедєву.

Текст заяви поширили пізно увечері 17 травня адвокати підсудного.

У документі Ходорковський стверджує, що Хамовницький суд Москви, 14 травня продовжив йому термін арешту, "відкрито проігнорував зміни", внесені в 2010 році до Кримінально-процесуального кодексу РФ. Мова йде про поправки, згідно з якими взяти під варту підозрюваного у скоєнні економічних злочинів можна лише у виняткових випадках: якщо його особа не встановлена або він не має постійного місця проживання, а також якщо підозрюваний переховувався від правоохоронних органів або порушував раніше обрану міру запобіжного заходу.

Ходорковський повідомив, що буде голодувати доти, доки його заява не буде доведена до відома президента Дмитра Медведєва. "Якщо президент погодиться, що внесені ним, прийняті Федеральними Зборами РФ і підписані ним закони можуть не виконуватися суддівськими та іншими чиновниками за їх власним розсудом, я змирюся на цьому етапі з моєю конкретною ситуацією", - йдеться в заяві підсудного.

Колишній голова ЮКОСу зазначає, що намагається своїм вчинком перешкодити порушення закону стосовно інших людей. "Підкреслюю, мова йде не про мене. Я перебуваю і буду перебувати у в'язниці незалежно від прийнятого судом рішення, однак не можу погодитися з таким демонстративним саботажем закону", - пише Ходорковський.

14 травня один з судів Москви продовжив до 17 серпня термін арешту екс-голові ЮКОСу Михайлу Ходорковському і колишньому голові МФО МЕНАТЕП Платону Лебедєву, які звинувачуються у розкраданні 350 мільйонів тонн нафти.

Нагадаємо, в травні 2005р. Ходорковський і колишній керівник МФО МЕНАТЕП Платон Лебедєв були визнані винними за шістьма статтями Кримінального кодексу РФ і засуджені до дев'яти років позбавлення волі.

Пізніше термін покарання був скорочений до восьми років, після чого співвласники ЮКОСу були етаповані для виконання вироку в колонії: Ходорковський - в Краснокам"янськ Читинської області, Лебедєв - в селище Харп Ямало-Ненецького АТ. Проте в 2006р. було порушено другу кримінальну справу відносно Ходорковського і Лебедєва. Процес проходить у Москві. З лютого 2009 Ходорковський Лебедєв перебувають у московському СІЗО Матросская тишина.

РБК, Радио Свобода

Зараз ви читаєте новину «Ходорковський оголосив безстрокове голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути