вівторок, 15 вересня 2009 17:58

Михайло Ходорковський миється раз на тиждень

Екс-мільярдер росіянин Михайло Ходорковський, 46 років, розповів британським журналістам про життя в колонії в сибірському місті Чита. Сказав, йому не вистачає сонця й свіжого повітря.

— Нас будять о 6.45, маю годину на те, аби вмитися, поголитися, зробити фізичні вправи та подивитися новини, — розповідає. — Потім снідаю. У цей час завжди сумую, бо за стіл усе життя сідав із дітьми.

У камері ще двоє в"язнів. На кожного — по 4 кв. м. Коли Ходорковському приносять передачі від родичів, він ділиться продуктами зі співкамерниками.

— На обід дають хліб, сир та каву, іноді — рибну юшку, — говорить колишній олігарх. — Вівсяна каша така на смак, що краще вже пити воду. Харчами ділюся, бо якщо їсти лише тюремну їжу, швидко охлянеш і захворієш.

Раз на добу Ходорковського виводять на тюремне подвір"я на прогулянку. З іншими в"язнями годину він ходить попід муром. Потім повертається до камери. Перед сном читає.

— Мене майже щодня обшукують, контролюють кожен крок. Не дозволяють мати такі елементарні речі, як ручка чи ноутбук. А в душ пускають лише раз на тиждень, — нарікає. — Але до цього можна звикнути. Найстрашніше — це бачити родину лише двічі на місяць, і то — через скляну перегородку.

Перед сном читаю

Екс-голова нафтової компанії провів за ґратами майже шість років. За цей час його діти виросли — старший син від першого шлюбу 24-річний Павло має намір одружитися, 10-річні Гліб та Ілля пішли до школи.

— Доньці Насті вже 18 років, вона збирається вступати до університету, а я цього не побачу, — говорить Ходорковський. — Ніхто не знає, скільки часу я тут проведу, тому я живу так, наче оселився в тюрмі назавжди.

У камері має багато книжок. Перечитує сотні документів із власної справи, листується з десятками людей.

— Я добре сплю, нічних жахів не бачу. Нехай совість мучить тих, хто мене переслідує.

Колишнього очільника нафтової компанії "Юкос" заарештували 2003 року за шахрайство та несплату податків. До арешту його статки оцінювали у $10 млрд. Разом із дружиною 40-річною Інною й трьома дітьми олігарх мешкав в особняку в елітному селищі Жуковка під Москвою. Вартість дому — $8,5 млн.

У березні Ходорковського судили за новим обвинуваченням — розкрадання нафти на суму 300 млрд рублів. За це колишнього бізнесмена можуть ув"язнити ще на 30 років.

Сергія Мавроді у в"язниці дратувало радіо

Засновника фінансової піраміди "МММ" 54-річного Сергія Мавроді заарештували за шахрайство 2003-го. Від його махінацій постраждали понад 10 млн вкладників. Суму збитків оцінили у $70 млрд. Мавроді пробув у московському слідчому ізоляторі "Матросская тишина" чотири роки. Про умови ув"язнення розповів російським журналістам:

— У тюрмі перестаєш відчувати огиду до людей. Один маніяк, він із напарником жінок бітою забивав, умовив мене написати його дружині вірші. А командир штурмового батальйону в Афгані, який розстрілював жінок і дітей, якось сказав мені: жорстокішої від тебе людини не зустрічав.

За ґратами Мавроді спав по 4 год. двічі на день, щодня качався.

— Особливо любив вправи для преса — пальцями ніг до голови діставав, робив так 5 тисяч разів. На це години зо 2 йшло.

Каже, найбільше дратувало російське радіо "Дача". Охоронці вмикали його на тюремному подвір"ї, як виводили в"язнів на прогулянку.

— Це гірше, ніж "Русское радио", а вимкнути не можна. Цього я точно не хочу пережити знову.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Ходорковський миється раз на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути